DODJELJENE NAGRADE UHA-E

Auf-Franić: 'Arhitektura je čudesna, a tko to ne osjeća, neka odustane'

22.04.2016 u 12:14

Bionic
Reading

Nagradu za životno djelo 'Viktor Kovačić' primila je u četvrtak navečer istaknuta profesorica Arhitektonskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i profesor emerita toga sveučilišta Hildegard Auf-Franić na svečanosti u popularnoj 'Kockici' - antologijskome djelu nacionalne arhitekture glasovitoga majstora Ivana Vitića, priređenoj u sklopu otvorenja godišnje izložbe ostvarenja i nagrada Udruženja hrvatskih arhitekata (UHA) za 2015. godinu

Najveće priznanje struke profesorica Hildegard Auf-Franić dobila je za svoj svestrani stručni angažman, posvećenost nastavničkome pozivu i neposredni konstruktivni pristupu, neke su od riječi iz obrazloženje što ih je s brojnim okupljenim arhitektima i njihovim gostima podijelio voditelj Stručnog savjeta UHA-e Dražen Pejković.

Riječ je o događaju koji potvrđuje vitalnost hrvatske arhitekture, unatoč nesklonim okolnostima, istaknuo je izaslanik predsjednice Republike i njezin savjetnik za društvena pitanja Andro Krstulović Opara. Izrazio je zadovoljstvo što može u ime pokroviteljice, predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, pozdraviti tako sjajan skup od nacionalne važnosti.

'Arhitekti su pokazali odlike - vjeru, ustrajnost i strpljenje koje ih razlikuju od drugih struka koje također imaju svoje godišnje skupove i nagrade', rekao je Krstulović-Opara. Dodao je kako, ne bez polemičnosti, mora reći da njegova struka povjesničara umjetnosti pokazuje 'malodušnost, nežilavost, neustrajnost i malaksalost'.

Auf-Franić: arhitektura je čudesna

Arhitektura je čudesna, posvjedočila je profesorica Auf-Franić, dodavši kako je arhitektura kultura, povijest - prostora i nacije te naše ljudske mudrosti, a sve to je materijalizirano u arhitekturi. Ustvrdila je kako arhitekturu treba raditi samo s tim porivom, a tko tako ne osjeća neka odustane - poručila je laureatkinja. Ipak, dodala je, kako misli da svi koji su predali svoj rad za izložbu, a koji su, ocijenila je, izuzeto vrijedni, i rade s tim porivom jer već što su radovi na izložbi i što su izvedeni, to je veliki doprinos za Hrvatsku i za arhitekturu.

Dodijeljene su još četiri nagrade struke - jedna od njih je i nagrada 'Viktor Kovačić' za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva za 2015. godinu koju su primili arhitekti Radionica arhitekture + Vanja Ilić (Projektni tim: Vanja Ilić, Iva Pejić, Goran Rako, Josip Sabolić, Mario Škarijot) za Muzej vučedolske kulture, a za tu nagradu nominirani su bili i arhitekti Iva Letilović i Igor Pedišić za pogon mrijestilišta u Ninu te arhitekt Dinko Pedišić za tržnicu i ribarnicu u Vodicama.

Nagradu 'Drago Galić' za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture za 2015. godinu dobio je arhitekt Davor Mateković za kuću 'Stone House' u Lukovu Šugarju. U toj su kategoriji bili nominirani i Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić za kuću u zagrebačkoj ulici Zelenjak, Iva Letilović i Igor Pedišić za kuću za odmor na Silbi, Danijel Marasović i Filip Pochobradsky za kuću 032 u Zagrebu, te Krunoslav Ivanišin, Lulzim Kabashi i Iva Ivas za stambeno naselje po programu POS u naselju Mokošica kraj Dubrovnika.

Arhitektima Draženu Juračiću i Jeleni Skorup pripala je nagrada 'Bernardo Bernardi' za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja za 2015. godinu, i to za uređenje restorana i kuhinje Pine Beach Resorta u Pakoštanima. Nominirani za tu nagradu bili su i Studio Franjić Šekoranja + Studio 3LHD za Hotel Adriatic u Rovinju te NFO d.o.o. (Kata Marunica i Nenad Ravnić) i akademski kipar Petar Barišić za spomen-obilježje 'Slomljeni pejzaž' Gordanu Ledereru na Čukur brdu kraj Hrvatske Kostajnice.

Dodijeljene su i dvije nagrade 'Neven Šegvić' za publicistički, kritički, znanstveno‐istraživački i teorijski rad na području arhitekture u prošloj godini koje su primili Maroje Mrduljaš, Antun Sevšek, Damir Gamulin za knjigu i izložbu 'Prostori su-djelovanja: 20 godina planiranja Zadarske županije i Tomislav Pavelić za arhitektonske eseje 'O busenu trave pod stopalom'. Nominirani su bili i Krunoslav Ivanišin, Wolfgang Thaler i Ljiljana Blagojević za knjigu 'Dobrović in Dubrovnik - Adventure in modern Architecture' te Tomislav Premerl za knjigu 'Hrvatska moderna arhitektura između dva rata - nova tradicija'.


Nagrade je laureatima predala predsjednica UHA-e Sanja Cvjetko Jerković, a čestitali su im i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević i zamjenica zagrebačkoga gradonačelnika Vesna Kusin koja je istaknula kako izložba svjedoči o iznimnoj kreativnoj snazi hrvatskih arhitekata koji su prebrodili razdoblje Domovinskog rata i danas se hrabro bore s ekonomskom krizom.

Za godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitekata u 2015. godini pristiglo je ukupno 85 autorskih radova, od kojih su najbrojnije realizacije interijera (21), obiteljskih kuća i javnih zgrada (po 12), a velik broj prijavljenih radova bio je u kategoriji za publicistički, kritički, znanstveno‐istraživački i teorijski rad na području arhitekture (13).

Izložba će biti otvorena do 11. svibnja, a tijekom njezina trajanja bit će priređena i popratna događanja - stručni obilasci zgrade, predavanja i radionice, kako bi i šira javnost uspjela upoznati to poznato djelo arhitekta Ivana Vitića i to u godini u kojoj se obilježava 30 godina od njegove smrti.

Potporu održavanju izložbe i popratnih događanja pružili su grad Zagreb, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture i Studentski centra Sveučilišta u Zagrebu.