VELIKI RAT

Arhivi iznose materijale o Prvom svjetskom ratu

05.06.2014 u 15:14

Bionic
Reading

Izložbama i popratnim programima na temu "Prvi svjetski rat u hrvatskim arhivima" u ponedjeljak, 9. lipnja diljem arhiva u Hrvatskoj obilježit će ovogodišnji Međunarodni dan arhiva, izvijestilo je danas Ministarstvo kulture, na čiji se poticaj to obilježavanje održava.

Središnja arhivska ustanova Hrvatski državni arhiv postavit će izložbe "Sarajevski atentat 1914. godine i Prvi svjetski rat u dokumentima arhiva Samostana u Fojnici", "1914. u dokumentima HDA" te prikazati film "Sarajevski atentat" Fadila Hadžića. Posjetitelji će moći kupiti izdanja, replike i suvenire, te se pobliže upoznati s prostorom i radom Arhiva, što je i cilj Međunarodnog dana arhiva.

Državni arhiv u Šibeniku tim povodom postavlja izložbu "Šibenik u Prvom svjetskom ratu" u Muzeju grada Šibenika, splitski arhiv predstavlja filmske zapise iz Prvoga svjetskog rata, a zadarski izložbu fotografskog i dokumentarnog materijala "Veliki rat – od atentata u Sarajevu do ulaska talijanske vojske u Zadar".

U suradnji s riječkom državnim arhivom, pazinski će arhiv postaviti izložbu "Markgrofovija Istra u Velikom ratu", dok će Arhivski sabirni centar Korčula – Lastovo otvoriti izložbu "Prešućeni rat" u Gradskome muzeju Korčula.

Sisački arhiv donosi izložbu "Lav sa Soče", o liku i djelu feldmaršala Svetozara Boroevića, a uz otvorenje će predstaviti vojnu glazbu iz vremena Prvoga svjetskog rata. Državni arhiv u Bjelovaru priprema izložbu u galeriji Gradskoga muzeja u Bjelovaru, "Bjelovarske bolnice u vrijeme velikog rata 1914-1918.", a onaj u Gospiću izložbu "Lika u Velikom ratu".

"Dečki napred!" naziv je izložbe ratnih razglednica iz ostavštine Ivana Medveda koja će se postaviti u Državnom arhivu u Osijeku, arhiv iz Slavonskog Broda priredit će izložbu "Brodska svakodnevnica u vrijeme I. svjetskog rata", a vukovarski, u suradnji s Hrvatskim institutom za povijest, organizira predavanja o Prvome svjetskom ratu, projekciju igranog filma "Atentat u Sarajevu" Veljka Bulajića te izložbu Prvi svjetski rat u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Uz popratna predavanja karlovački državni arhiv otvara izložbu "U vrtlogu rata", međimurski će ugostiti izložbeni projekt "Vojne zgodbe iz sodnega arhiva", u suradnji s Pokrajinskim arhivom Maribor, a varaždinski postavlja izložbu "Varaždin i Varaždinska županija na početku Velikog rata".

Nekoliko dana kasnije, u Državnom arhivu u Zagrebu bit će otvorena izložba "Zagreb i Zagrepčani u Prvom svjetskom ratu. Situacija, događaji, refleksije", koja ostaje otvorena do kraja godine.

Međunarodni dan arhiva obilježava se od 2008. na 9. lipnja koji je Međunarodno arhivsko vijeće odabralo kao datum obljetnice svojeg osnivanja 1948. Na taj dan arhivi upoznaju javnost sa svojim aktivnostima i pripremaju posebne programe kojima žele približiti vrijednost arhiva, njihovu pristupačnost, važnost pohranjenih dokumenata i načina na koji se pohranjuju dokumenti te predstaviti naročito vrijedne, ili rijetko viđene arhivske primjerke.