PETICIJA za tungsten

Apel kazalištaraca: Zabrana postojeće rasvjete bit će pogubna za hrvatsku kulturu

25.01.2018 u 11:27

Bionic
Reading

Niz hrvatskih kazališnih ravnatelja, umjetničkih direktora, oblikovatelja svjetla, scenografa, umjetnika i profesora uputilo je apel ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek i hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu da spriječe zabranu tzv. tungsten rasvjete, koja bi, prema procjenama, hrvatsku kulturu mogla stajati više desetaka milijuna eura

Tungsten je rasvjeta sa žarnim nitima, a Europska komisija je zbog smanjenja potrošnje električne enerije i drugih po okoliš štetnih učinaka želi ukinuti do rujna 2020. te zamijeniti LED izvorima, izvještava teatar.hr.

Zabrana korištenja odnosila bi se i na kazališta, ustanove i organizacije u kulturi te na tvrtke koje se bave scenskom, TV i filmskom rasvjetom, a koje su trenutno izuzete zahvaljujući tzv. entertainment klauzuli iz 2013.

Prema potpisnicima apela ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek i hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu, ako bude usvojena, zabrana proizvodnje i prodaje tungsten rasvjete, hrvatsku će kulturu skupo koštati.

Sama nabavka novih rasvjetnih tijela, bez pomoćne opreme, građevinskih radova, edukacije i sličnog, mogla bi stajati više desetaka milijuna eura, što najveći broj manjih ustanova neće moći podnijeti. Osim financijskih, razlozi za sprečavanje zabrane tungstena su i strukovni. Ta vrsta žarulje na sceni je još uvijek nenadmašna i LED je, bez obzira na napredak tehnologije, ne može zamijeniti, poručuju potpisnici apela te napominju da u kazalištima na scensku rasvjetu otpada manje od deset posto ukupne potrošnje električne energije pojedine ustanove.