međunarodni uspjeh

Animirani film Marka Dješke 'Sve te senzacije u mom trbuhu' nagrađen u Ottawi

04.10.2021 u 16:02

Crtač Marko Dješka u svome domu

Izvor: Pixsell / Autor: Grgur Zucko/PIXSELL

Bionic
Reading

Žiri kratkometražne konkurencije nagradio je hrvatski film "zbog portretiranja života, ljubavi i nalaženja sebe"

Animirani film "Sve te senzacije u mom trbuhu" Marka Dješke osvojio je nagradu za najbolji scenarij na Međunarodnom festivalu animiranog filma u kanadskoj Ottawi, javljaju iz HAVC-a.

Dješka, koji je o nagradi saznao putem online dodjele, rekao je da je bio iznenađen i zbog goleme konkurencije filmova koji su pristigli iz cijelog svijeta. "Ova nagrada je veliki doprinos mom daljnjem radu i još jedna potvrda da se golemi trud i uloženo vrijeme u ovaj projekt isplatilo", dodao je, a prenosi Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

Njegov film tematizira tranziciju Matie iz muškarca u ženu dok pokušava pronaći iskrenu intimnu vezu s heteroseksualnim muškarcem.

Žiri kratkometražne konkurencije - Anne Koizumi, Kang Min Kim i Jodie Mack nagradio je hrvatski film "zbog portretiranja života, ljubavi i nalaženja sebe". Kako je obrazložio, scenarij portretira unutarnja i vanjska zbivanja kako bi ilustrirao transformaciju i emancipirao promjenu spola i roda.

U natjecateljskim programima festivala u Ottawi prikazivala su se još dva hrvatska filma, "Događaji za zaboraviti" Marka Tadića te "Kula" Sunčane Brkulj.

Međunarodni festival animiranog filma u Ottawi održao se ove godine od 22. rujna do 3. listopada, po drugi put zaredom u online izdanju. Za prikazivanje na festivalu prijavilo se 2528 filmova iz 34 zemalja, a 107 ih je izabrano za natjecateljske programe.

Festival u Ottawi omogućuje dobitniku glavne nagrade da se direktno kvalificira za nominaciju za nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti.

Osim nagrade na jednoj od najvećih i najstarijih svjetskih manifestacija animiranog filma, film "Sve te senzacije u mom trbuhu" je osvojio i nagradu za najbolji kratkometražni europski film na 3D Wire Festivalu koji se u španjolskom gradu Segovia odvijao od 24. rujna do 3. listopada.

Animaciju, osim Marka Dješke, potpisuju i Draško Ivezić, Laura Martinović, David Lovrić i Hana Tintor, koja je radila i dizajn. Dješka je i montirao film, zvuk oblikovao Pedro Marinho, a glazbu za film su radili Sofie Birch i Gustavo Lima.

Film je nastao u produkciji Adriatic Animationa i koprodukciji s portugalskim BAP animation studijem.

Svoju je svjetsku premijeru imao na prošlogodišnjem Međunarodnom festivalu animiranog filma Anibar, gdje je osvojio i nagradu za najbolji film u konkurenciji filmova iz regije, a na Animafestu Zagreb iste je godine nagrađen posebnim priznanjem. Film distribuira Bonobostudio.