u hibridnom obliku

25. Splitski filmski festival/Međunarodni festival novog filma počinje 15. rujna

06.09.2021 u 13:12

Bionic
Reading

Ovogodišnji 25. Splitski filmski festival / Međunarodni festival novog filma počinje 15. rujna u Kinu Karaman projekcijom filma 'Nulti krajolik' autora Bruna Pavića, najavili su u ponedjeljak organizatori

Festival će se održavati od 16. do 21. rujna u hibridnom obliku, a filmovi u programu su dostupni online na adresi ondemand.splitfilmfestival.hr, kažu organizatori. Dio je programa besplatan, dok okosnicu festivala i ove godine čini međunarodna konkurencija dugometražnih i kratkometražnih filmova, filmova, nikad prikazanih u Hrvatskoj.

Splitskom filmskom festivalu programski je fokus na novim, kreativnim, eksperimentalnim, radikalnim i subverzivnim ostvarenjima iz područja filma, videa i novih medija. Prikazuje sve vrste, rodove i žanrove, a pozornost poklanja radovima nastalim u otklonu od vladajućih kanona filmske i videoprodukcije.

Natjecateljski program podijeljen je na dva dijela: dugometražni i kratkometražni film. U popratnom programu predstavljaju se internetski projekti, interaktivne instalacije, performansi, posebni programi te retrospektive domaćih i stranih autora.

U konkurenciji dugog filma osam je filmova iz Tunisa, Gruzije, Nizozemske, Tajlanda (dva naslova), Indije, Kosova i Španjolske, a u međunarodnoj konkurenciji kratkog filma su ukupno 33 filma iz raznih zemalja, među njima su i dva hrvatska kratka filma. U popratnom programu - Forum, Focus, Frame Extended, je 14 dugometražnih filmova, koji se izdvajaju raznolikošću tretiranih tema globalnog svijeta. Svi filmovi u programu su hrvatske premijere.

U programu hrvatskog filma još je osam kratkih filmova hrvatskih autora, a svi hrvatski filmovi konkuriraju za filmsku nagradu Ivan Martinac.

'Splitski filmski festival već 26. godinu promovira radove nastale u otklonu od vladajućih kanona filmske i videoprodukcije. Ove godine u Posebnom programu prisjećamo se alternativaca’ koji su zadužili festival, Ivana Martinca, Tomislava Gotovca i Ladislava Galete, koji su nas prerano napustili. Osim po izborima recentne svjetske i domaće produkcije publika festival pamti i po nizu retrospektiva, radionica, predavanja i prezentacija vodećih stručnjaka. Ove godine, uz tri interaktivne AR instalacije, upriličit će se video konferencija na temu ‘Budućnost pokretnih slika’, streaming program itd. Više informacija na www.splitfilmfestival.hr', priopćili su organizatori.