SCENA VIDRA

Andrićeva 'Prokleta avlija' u izvedbi kazališta slijepih

03.10.2016 u 14:19

Premijera Prokleta avlija

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Bionic
Reading

Kazalište slijepih i slabovidnih 'Novi život' premijerno će 11. listopada, s početkom u 20 sati, na Sceni Vidra izvesti predstavu 'Prokleta avlija', koju prema tekstu Ive Andrića i dramaturgiji Sibile Petlevski režira Mario Kovač

Redatelj Kovač objašnjava da je predstavi 'Prokleta avlija' istoimena pripovijest nobelovca Ive Andrića poslužila kao predložak, no da je nadopunjena s nekoliko kraćih Andrićevih djela kao narodnih pjesama i sevdalinki.

'Smješteni u Istanbulskom zatvoru, Andrićevi likovi, suočeni sa sporim proticanjem vremena, jedni drugima vrijeme krate najstarijim ljudima znanim vidom zabave – pripovjedanjem. U pričama živopisnih likova fra Petra, Haima, Zaimage, Ćamila i Alije kroz prizmu crnog humora isprepliću se teme izoliranosti, tragike i neminovnosti gorke sudbine, fatuma.

Paralelno, skrivene od očiju svijeta, u ženskoj inačici 'proklete avlije', žene svojim tragičnim ispovijedima razbijaju zapadnjački romantiziranu sliku harema, svojevrsnog 'zlatnog kaveza', kao svilom i kadifom omotanog raja prikazujući stvarne sudbine uništene rodnom diskriminacijom prepoznatljivom u mnogim sredinama i dan, danas', uvodi nas u Andrićevu 'Prokletu avliju' redatelj Mario Kovač

Pokušavajući motivom kruga prikazati vječni kotač bitka koji se uvijek i iznova okreće te ponavlja mrveći pred sobom mala ljudska bića, bila su potrebna konkretna scenska rješenja koja i na simboličkoj razini demonstriraju dotičnu repetativnost, pa su nadopunili Andrićev izvornik.

'Dramaturginja predstave Sibila Petlevski, u želji da ostvari epski zamah osnovne linije priče, posegnula je za dodatna dva izvora tekstova: nekoliko Andrićevih kraćih djela, ponajviše 'Put Alije Đerzeleza', te nekoliko narodnih pjesama i sevdalinki iz kojih narodna mudrost i iskustvo progovara brutalnom iskrenošću ne ostavljajući publiku ravnodušnom', kaže Kovač.

Utemeljitelj kazališta 'Novi život' Vojin Perić u predstavi igra Fra Petra koji se pretvara u pomahnitalog tamničara Latifagu Karađoza, pa i štuje i pljuje, poziva na molitvu i iznuđuje priznanje nevina čovjeka.

'Sve me to nekako podsjeća na ovovremeno bitstvo, koje većina nas provodi u nekim svojim prokletim avlijama, u kojima pričamo o beznačajnim stvarima, a šutimo o činjenicama na osnovi kojih su nas strpali u pasivno brojanje dana i teatralno izgovorenih replika', kaže o predstavi Perić.

U predstavi glumi kompletan ansambl Kazališta slijepih i slabovidnih 'Novi život'. Uz spomenutog Perića to su Igor Kučević u ulozi Ćamil (Džem-sultan) i Softe, Milenko Zeko koji igra Aima, Mornara, i Mršavog (stražar), Marijo Glibo u ulozi Atletr (Alije Đerzeleza) i Ugojenog (činovnika), Anita Matković kao Melećhana i Jekaterina, Ružica Drenski kao Amra, Suzana Bliznac kao Šehida, Anđelija i glas nevidljive Grkinje, Ružica Domić – Lalović kao Zemka i Dajana Biondić kao Vehbija. Kao gost, u ulozi Haima nastupit će Nikša Marinović.