Biblioteka 0

Ana Hušman čita Labella ispred Galerije Prozori

  • Autor: D.A.M./Hina
  • Zadnja izmjena 22.07.2020 13:12
  • Objavljeno 22.07.2020 u 13:12
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Admir Buljubasic / CROPIX

U novom nastavku javnih čitanja tekstova iz Biblioteke 0 Općenito, umjetnica Ana Hušman u četvrtak, 23. srpnja, ispred Galerije Prozori Knjižnice Silvija Strahimira Kranjčevića u Zagrebu, čitat će tekst pisca i teoretičara Brandona Labella 'Slušanje: relacijsko tijelo'

Brandon LaBelle je umjetnik, pisac i teoretičar, zaokupljen pitanjima društvenosti, povijesti kulture i glasa. Ubraja ga se među vodeće istraživače tzv. sound-arta. Kroz svoju umjetničku praksu inicira i uspostavlja suradnje s drugima. Zanimaju ga oblici samoorganizacije i performativne pedagogije koristeći se pritom formatima poetskog kazališta, pripovjedanja, performativnih instalacija i istraživačkih akcija usmjernih prema stvaranjima eksperimentalnih zajednica.

Njegova je praksa u skladu s politikama i poetikama neprepoznatljivosti, otuđenosti i radikalne uljudnosti. To uključuje arhive, diskurzivne i etnološke radove te eksperimentalne pristupe stvaranju znanja. U sklopu projekta javnih čitanja Biblioteka 0 Općenito, umjetnica Ana Hušman čitat će njegov tekst 'Slušanje: relacijsko tijelo'.

LaBelle zvuk poima kao relacijsko tijelo koje je u suodnosu s drugim tijelima. Budući da se odvaja od svoga izvora, koji je i dalje u njemu sadržan, on ga distribuira, premješta, uspostavlja nove relacije u mnogostrukoj zajednici realcijskih tijela koje nastanjuje. No kada se 'uđe u akustičke odnose, u sklop kontakata i trenja, kao i širenja koja prolaze između i kroz stvari i tijela, događaje i predmete, dođe se u položaj napetog susreta: akustike moći, prijestupa i drame odnosa'.

Slijedom tih misli LaBelle nudi osnovu za novo promišljanje zajednice, koje će uključiti nepotpunosti, prekide i krhotine, a akustičku paradigmu vidi kao mjesto ulaza u novu transformaciju društvenosti. Čitanje se odvija ispred Galerije i prenosi uživo online, a link će biti objavljen objaviti neposredno prije čitanja u 19 sati. Biblioteka 0 Općenito segment je projekta 'Pustijerna', suradničkog projekta Ane Hušman, Ivane Meštrov, Dubravke Sekulić, Marka Tadića i Ane Labudović. Nazvan je po arheološkom lokalitetu u staroj gradskoj jezgri Dubrovnika te istražuje transformacije javnog i stambenog prostora grada kroz vizure i figure onih za koje grad nije mišljen.

Biblioteka 0 Općenito osmišljena je kao heterogena osnova za istraživanje, nagađanje, razvoj različitih metoda pristupa, razmjenu ideja i dijalog. Poput radnog stola za prekrajanje i promišljanje, ona nastaje organički i proizlazi iz radnog procesa i istraživanja u više lica. Projekt se realizira u suradnji Art radionice Lazareti, Galerije Prozori i Studija Pangolin.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!