KNJIŽEVNA KARIKA

Američki pisac kultnog statusa na festivalu 'Lit Link'

27.08.2014 u 14:54

Bionic
Reading

'Književna karika - Lit Link', festival Hrvatskog društva pisaca koji u opuštenoj atmosferi predstavlja suvremenu inozemnu i domaću književnost nastojeći omogućiti hrvatskim autorima da se plasiraju na inozemno tržište, počinje sutra u Puli, a nastavlja se u Rijeci i Zagrebu. Najavljen kao 'američki pisac kultnog statusa', čija je knjiga 'Go the Fuck to Sleep' prevedena na četrdeset jezika i dugo je bila prva na listi bestselera New York Timesa, predstavio se i Adam Mansbach

Festival donosi zanimljiv i kvalitetan program, koji bazično nije mainstream, niti u klasičnom smislu od posjetitelja traži da mirno sjede, a što omogućuju i lokacije na kojima će se čitanja održavati, rekao je programski direktor Robert Perišić

Po njegovim riječima, opuštenim pristupom naspram uobičajenih festivalskih promocija nastoji se privući publika koja 'na prvu loptu' ne dolazi na takve događaje, poput mlađih posjetitelja koji su prošle godine bili u većini.

Osim programa pred publikom u pozadini se odvijaju susreti inozemnih urednika i izdavača s domaćim autorima, dvosmjerna razmjena koja može omogućiti plasman domaćih autora na inozemna tržišta, u ovom slučaju na englesko govorno područje, ustvrdio je Perišić.

Nakon prošlogodišnjeg, prvog izdanja već su napravljeni konkretni dogovori, a prava su otkupljena za romane Bekima Sejranovića 'Nowhere, From Nowhere' i Olje Savičević 'Adios Cowboy', čije je objavljivanje za iduću godinu najavila urednica američkog izdavača McSweeney's, Andi Winnette

Najavljen kao 'američki pisac kultnog statusa', čija je knjiga 'Go the Fuck to Sleep' prevedena na četrdeset jezika (ne i na hrvatski) i dugo je bila prva na listi bestselera New York Timesa, predstavio se i Adam Mansbach

'Impresioniran sam Hrvatskom, zasad ponajviše pivom s kojim sam se družio otkad sam stigao', rekao je Mansbach, otkrivši da je prije više od 15 godina već posjetio Hrvatsku, kada je putujući Europom kao student sa svojim hip-hop društvom nastupao u Dubrovniku i Splitu pokušavajući zaraditi za stan i hranu.

'Bio sam fasciniran predanošću lokalne hip-hop zajednice koja nas je odlično primila', rekao je Mansbach, koji je dosad objavio i romane 'Rage is Back', 'The End of the Jews', 'Angry Black White Boy'. Njegovi su radovi objavljivani u časopisima New Yorker, New York Times Book Review, Esquire, Believer.

Osim njega na sve tri festivalske postaje nastupit će kanadske spisateljice Miriam Toews, čiji je treći roman 'Komplicirana dobrota' proveo više od godine dana na kanadskim listama najprodavanijih naslova, Sheila Heti čiji je roman 'How Should a Person Be?' proglašen knjigom godine u više književnih časopisa te njihov sunarodnjak Shaughnessy Bishop-Stall, koji se proslavio knjigom u kojoj opisuje godinu dana provedenih s beskućnicima.

Toj će se četvorci u svakom od gradova pridružiti još pisaca - pulska Galerija Makina ugostit će još Jasnu Žmak, Marka Pogačara i Bojana Žižovića, riječki Astronomski centar dan kasnije Envera Krivca, Davora Mandića, Buzza Poolea, Zorana Žmirića i Željku Horvat Čeč, a festival završava 30. kolovoza u zagrebačkom Kinu Grič, gdje će se predstaviti i Maša Kolanović, Robert Međurečan, Ivana Kovačić, Kathryn Borel, Ivana Simić Bodrožić, Dalibor Šimpraga.

Uz Andi Winnette i izdavačku kuću McSweeney's, čiji će časopis ovog mjeseca objaviti veliki temat posvećen hrvatskim piscima, na festivalu će se predstaviti Željka Marošević, izvršna direktorica Melville House UK, Anne Meadows, urednica u britanskoj izdavačkoj kući Granta i Portobello Books i drugi urednici koji bi u Hrvatskoj mogli pronaći svoje buduće autore.