'DOVIĐENJA, VIDIMO SE SUTRA'

Američki klasik o tuzi obiteljskih odnosa konačno na hrvatskom

19.06.2015 u 10:20

Bionic
Reading

Naklada Pelago objavila je u prijevodu Igora Buljana jedan od ključnih romana suvremene američke proze, 'Doviđenja, vidimo se sutra' Williama Maxwella. Riječ je o knjizi koja se bavi rekonstrukcijom ubojstva farmera, što Maxwell koristi za pričanje mnogo šire priče

'Doviđenja, vidimo se sutra' Williama Maxwella roman je koji se redovito uvrštava u vrhunce američke književnosti 20. stoljeća. U središtu priče je ubojstvo farmera u gradiću Lincolnu, u pokrajini Illinois, početkom 1920-ih godina, a mentalna rekonstrukcija toga događaja nakon mnogo godina postaje pripovjedačev pokušaj isprike za propušteno, za odabir koji će poništiti jedno prijateljstvo i emotivno obilježiti njegov kasniji život.

Iz naoko običnih događaja i 'nevažnih' smrti William Maxwell gradi bravurozan roman o tuzi obiteljskih odnosa, o društvu koje određuje strah od promjene i narušavanja normi i u kojem se bliskost i otvorenost smatraju prijetnjom i slabošću. Po prikazu atmosfere američke provincije i zakočenih međuljudskih odnosa te suptilnom, sugestivnom iskazu 'Doviđenja, vidimo se sutra' nastavlja sjajnu proznu tradiciju autora poput Williama Faulknera, Flannery O'Connor i Vladimira Nabokova, poručuju iz Naklade Pelago


William Maxwell rođen je 1908. u Lincolnu u Illionisu. Od 1936. do 1975. bio je urednik u časopisu The New Yorker i do danas je upamćen kao legendarni urednik koji je objavljivao djela i bio mentor mnogim poznatim piscima poput V. Nabokova, J. Updikea, J. D. Salingera, J. Cheevera, A. Munro itd. Objavio je šest romana, nekoliko zbirki priča, knjiga eseja i uspomena te knjiga za djecu.

Njegova proza sadrži često autobiografske elemente i u njoj tematizira rani gubitak majke, obiteljske odnose i provincijalnu sredinu Amerike. Njegov najpoznatiji roman 'Doviđenja, vidimo se sutra' (So Long, See You Tomorrow) uvrštava se u vrhunce američke proze 20. stoljeća, a 1982. dobio je uglednu National Book Award i bio u finalu Pulitzerove nagrade. Objavljeno je nekoliko biografija Williama Maxwella. Umro je 2000. u New Yorku.