BAJKA NA VODI

Američka plovila preko Slovenije napadaju Veneciju

04.05.2009 u 14:36

Bionic
Reading

Iz Ankarana u Sloveniji poveća grupa umjetnika krenut će na trima splavima koje izrađuju od otpadnih materijala prema Veneciji

'The Swimming Cities of Serenissima' čine tri ručno izrađena plovila koja će tijekom svibnja ploviti od slovenske obale do Venecije. Riječ je o umjetničko-ekološkom projektu koji vodi Swoon, umjetnica čiji radovi su izloženi, među ostalim, u MOMI i Tateu.

Na putu od obale slovenskog Ankarana do Venecije na svoja plovila Swoon s posadom koju čini preko 30 članova – mahom umjetnika - skupljat će smeće i ugrađivati ga u svoj privremeni dom. Plovila su izgrađena od nepotrebnih sakupljenih predmeta koje sami pronalaze ili dobivaju od lokalne zajednice. Nalik su mješavini broda i grada, što, kad isplove na pučinu, izgleda poput odlomljenog komada neke gradske četvrti.

U jednu ruku, ona predstavljaju dom i utočište umjetnicima, u drugu, platformu umjetnika što putuju od grada do grada. Onim manje upućenima, koji to plovilo susreću prvi put, zasigurno predstavlja suočenje s idejom da je mnogo toga ostvarivo. Osim zelenog karaktera, ova flota ima i zabavljački cilj – usput sviraju, izvode teatar sjena, čitaju bajke.

Preteču ovaj projekt ima u sličnima provedenim u Americi – plutajućoj skulpturi Swimming Cities of Switchback Sea na rijeci Hudson 2008. i Miss Rockaway Armada koji je plovio Mississippijem 2006. i 2007. godine.

O cijelom projektu i fazama u kojima se nalazi čitajte na blogu umjetnika