CJELOKUPAN RAD

Alice Munro dobila nagradu Man Booker International

27.05.2009 u 12:53

Bionic
Reading

Alice Munro, glasovita kanadske autorica kratkih priča, dobitnica je ovogodišnje književne nagrade Man Booker International za životno djelo vrijedne 95 tisuća dolara

Munro (77), poznata je po zbirkama kratkih priča 'Friend of My Youth' i 'The View from Castle Rock.' Njezina priča 'The Bear Came Over the Mountain' adaptirana je za film 'Away from Her', s Julie Christie u glavnoj ulozi.
'Man Booker International' razlikuje se od najpoznatije svjetske književne nagrade Man Booker Prize po tome što nagrađuje autorov cjelokupan rad, kreativnost i doprinos svjetskoj književnosti. Dodjeljuje se svake dvije godine, a pobjednik dobiva 85 tisuća dolara.

Prijašnji dobitnici ove nagrade su Ismail Kadare iz Albanije i Chinua Achebe iz Nigerije.

Ove godine u finalu treće po redu nagrade bilo je 14 autora iz 12 zemalja. Odabrao ih je tročlani žiri koji čine spisateljica Jane Smiley, glazbenik i književnik Amit Chaudhuri i književnik te pisac scenarija Andrey Kurkov. Smiley je izjavila da su odabrali autore čije knjige im se čine najboljim od svega što su pročitali ikad u životu. Nisu se ravnali njihovom popularnošću, kao ni brojem prodanih knjiga. Kako je žiri zaključio, odabir je predstavljao učenje i užitak. Spomenimo da se u visokom društvu internacionalnih pisaca ove godine našla i književnica Dubravka Ugrešić te autori poput E. L. Doctorowa i Maria Vargasa Llose.

Dobitnik ovogodišnje nagrade bit će objavljen u svibnju 2009. godine.