SA 1,2 MILIJUNA KUNA

Akademijina zaklada poduprijet će 158 projekata

16.09.2013 u 20:26

Bionic
Reading

Zaklada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u svojoj dvadesetoj godini financijski će poduprijeti 158 projekata sa 1,2 milijuna kuna, rečeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti

Na natječaj je stiglo više od 500 zahtjeva za 14 milijuna kuna, među kojima je najviše prijava za nakladničke projekte, ali propisi te zaklade omogućuju financiranje samo u visini godišnjih prihoda od kamata, rekao je predsjednik Upravnog odbora te zaklade Velimir Neidhardt.

To govori kolika glad vlada za financiranjem projekta u kulturi, znanosti i umjetnosti, dodao je Neidhardt.

Zaklada je ove godine dodijelila potporu za 73 projekta koji se odnose na dosad neobjavljena djela iz područja znanosti i umjetnosti, za 46 projekata organizacije znanstvenih skupova, za 38 projekata razvoja znanstveno-istraživačkoga i umjetničkog rada te za jedan projekt za otkup umjetnina. Pjesnička nagrada iz fonda Dragutina Tadijanovića ove je godine dodijeljena Nikici Petraku.

Predsjednik HAZU Zvonko Kusić istaknuo je važnost zaklade s obzirom na mogućnost nezavisnog financiranja cjeline kulturnih, znanstvenih i umjetničkih projekata, kao što se prakticira u naprednom svijetu.

Akademija je to radila i prije, što je bilo ukinuto u drugoj Jugoslaviji, a HAZU je to obnovio osnutkom zaklade 1993. godine, rekao je Kusić i zahvalio svima koji podupiru njezin rad.

Sredinom 2013. osnovna imovina zaklade bila je 6,8 milijuna eura i oko milijun kuna oročenog novca.

Utemeljitelji zaklade
su Hrvatski sabor, grad Rab, Zagrebački velesajam, Školska knjiga, Pliva, Hrvatska gospodarska komora, Zagrebačka banka, Privredna banka, obitelj Torbar, obitelj dr. G. i F. Verbič, INA industrija nafte, Grad Zagreb i akademik Dragutin Tadijanović. Odnedavno se financijskim sredstvima zaklade pridružila donacija Stipana Bilića Prcića u iznosu od milijun i pol eura, čiji je najveći dio već postao učinkovit.

Po zahtjevu donatora, utemeljena je književna nagrada od 50 tisuća kuna i dvije stipendije za učenike iz imotske gimnazije od 20 tisuća kuna. Otprije je unutar zaklade fond od 700 tisuća kuna pjesnika Dragutina Tadijanovića iz kojega se od 2008. dodjeljuje pjesnička nagrada te dvije stipendije na najbolje studente književnosti iz Ličko-senjske i Brodsko-posavske županije. S obzirom na to da ove godine nije bilo prijava iz Brodsko-posavske županije, ta stipendija nije dodijeljena.

Zaklada je dosad financirala 1085 projekata sa 14,2 milijuna kuna, od čega najviše, 537, nakladničkih projekata.