ZABRINUTI ČITATELJI

'50 nijansi sive' na vrhu ljestvice 'problematičnih knjiga'

16.04.2013 u 10:58

Bionic
Reading

Erotska trilogija, prodana u milijunskim nakladama, dospjela je na četvrto mjesto godišnje studije udruženja američkih knjižničara kao 'uvredljivo štivo'. U odabiru se vode statistikom prigovora zabrinutih roditelja i ostalih čitatelja. Na prvom mjestu našla se knjiga za djecu 'Captain Underpants'

Knjige za djecu spisatelja Dava Pilkeyja zauzele su vrh godišnje liste američkog udruženja knjižničara kao najproblematičnija literatura, a visoko mjesto zauzela je i E.L. James sa svojim erotskim serijalom '50 nijansi sive'. Nakon objavljivanja liste knjige će najvjerojatnije biti uklonjene iz škola i knjižnica diljem Amerike. Prigovori se odnose na uvredljiv jezik i eksplicitne opise seksa.

Unatoč brojnim zamjerkama, slavni erotski triler nije zauzeo prvo mjesto, već je ta čast pripala, pomalo neočekivano, knjigama 'Captain Underpants' zbog 'uvredljivog sadržaja neprimjerenog predviđenoj čitateljskoj dobnoj skupini'. Iznenađujući odabir bio je i roman 'Voljena' Toni Morrison, koja se našla na desetom mjestu, zbog 'seksualno eksplicitnog sadržaja, opisa nasilja i problematičnog stava prema religiji'.

'Uzbudljivo je biti na listi na kojoj su se našli i Mark Twain, Harper Lee i Maya Angelou, ali zabrinjava me to da će neki roditelji zbog te liste zabraniti djeci čitanje mojih romana, čak i ako sami nisu pročitali nijednu stranicu romana', kazao je Pilkey

Njegove romane za djecu neki hvale zbog ohrabrivanja dječaka da čitaju, a mnogi ih kritiziraju 'zbog prizemnog humora i nebitnih situacija koje su prikazane'.

Pilkey je objasnio da su neki od likova u romanima bazirani na njegovim učiteljima i šefovima škola koje je pohađao, a koji su se ponašali kao zločinci i prolazili nekažnjeno jer se nitko nije usudio propitivati njihov autoritet.

'Zbog toga sam imao snažnu potrebu pokazati djeci da nisu svi autoriteti dobri i časni, već se i oni ponekad trebaju revalorizirati', zaključio je autor.

Čini se da su problematične knjige također mjera popularnosti pa su na listi neko vrijeme boravili i bestseleri: knjige o Harryju Potteru, serijal 'Sumrak' i trilogija 'Igre gladi'