11 predstava

34. Gavelline večeri: Repertoarni vrhunci kojima je zajednički nazivnik radost igre i izvođačko zajedništvo

  • Autor: G.R./Hina
  • Zadnja izmjena 09.10.2019 13:38
  • Objavljeno 06.10.2019 u 08:38
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HNK

Festival 34. Gavelline večeri donosi od 11. do 23. listopada 11 predstava iz Hrvatske i regije različitih poetika i žanrova, kojima je zajednička radost igre i fokus na glumcu kao kreatoru kazališnog čina, a otvorit će ga u petak u dramskom kazalištu Gavelli 'Baal' Slovenskog mladinskog gledališča iz Ljubljane

'Ovogodišnje Gavelline večeri, kao i prijašnjih godina, okupljaju repertoarne vrhunce kazališnih kuća iz Hrvatske i susjednih zemalja, koji su se u prethodnoj sezoni istakli izvrsnošću i uzbudljivošću, stoji u obrazloženju odabira Programskog vijeća 34. Gavellinih večeri.

Predstave su to nošene nadahnućem i vještinom svojih stvaratelja, koje živo komuniciraju s publikom propitujući mogućnosti i dosege dramskog teatra danas, bez obzira je li riječ o adaptacijama klasičnih drama, suvremenim komadima ili pak preradama filmskih djela u kazališna, dodaje se.

Odabrani naslovi tematski variraju, no u formalnom smislu, moguće im je pronaći neke zajedničke odrednice. Ponajprije, tu je ansambl-igra, snažno prisutno izvođačko zajedništvo u sukreiranju kazališnog čina, kao i okrenutost redatelja prema glumcima, pa među odabranima nema predstava gdje je koncept snažniji od izvođača.

'Radost igre obilježava vrlo različite pristupe, poetike, žanrove i poglede, od travestije, preko angažiranosti, ekspresivnosti, eksperimentalnosti, autentičnosti ili preciznog ludizma – svuda je prisutno glumačko prianjanje uz misao predstave, analitičnost u pristupu liku, ravnopravan dijalog s partnerima na sceni', ističe se u obrazloženju.

Dolazi ponajbolje iz Slovenije, Srbije i BiH

Ukupno je 11 predstava ovogodišnjih Gavellinih večeri, od čega deset u konkurenciji za festivalske nagrade, a uz hrvatska, zagrebačka će publika dobiti uvid u ponajbolja recentna regionalna ostvarenja iz Slovenije, Srbije, te Bosne i Hercegovine.

Festival će u petak 11. listopada otvoriti 'Baal', kojeg je po motivima mladenačkog, buntovnog djela Bertolta Brechta iznova ispisao slovenski dramatičar Andrej Rozman Roza, a u produkciji Slovenskog mladinskog gledališča iz Ljubljane Vito Taufer režirao kao, 'energičnu, satiričnu, muzikalnu predstavu uronjenu u niz problema Slovenije – i ne samo nje – danas'.

Na pozornici teatra u Frankopanskoj u ponedjeljak 14. listopada gostuje 'Petrijin venac' Ateljea 212 iz Beograda, dramatizacija romana Dragoslava Mihailovića koju potpisuje Mila Mašović – Nikolić, i gdje u režiji Bobana Skerlića Petriju igraju tri glumice, prikazujući tako 'tri lica žene u društvu, svaki put marginalizirane, ali u novom kontekstu'.

Dan kasnije, iz Beograda na Gavelline večeri dolazi i Jugoslovensko dramsko pozorište, s Čehovljevim 'Ujakom Vanjom' u režiji Egona Savina, s Branislavom Lečićem u naslovnoj ulozi te snažnim glumačkim ansamblom u ostalim ulogama te vječne drame.

Sarajevski Kamerni teatar 55 na Festivalu će gostovati u srijedu 16. listopada s predstavom 'Sjećaš li se Dolly Bell' Abdulaha Sidrana, 'naslovom koji poznajemo po kultnom filmu, a sada nam u režiji Kokana Mladenovića stiže kao topla, emotivna, po nekima i 'katarzična' predstava, ponovno s izuzetnom glumačkom podjelom'.

Slovensko narodno gledališče iz Maribora u Zagreb dolazi u subotu 19. listopada s višestruko nagrađivanom predstavom 'Sumrak bogova', čije autorstvo potpisuju dramatičar Ivor Martinić (po filmskom scenariju Luchina Viscontija, Enrica Mediolija i Nicole Badalucca) te redatelj Dalibor Matanić, a gdje se u prikazu obitelji industrijalaca u vrijeme uspona nacizma u Njemačkoj zrcali raspadanje 'stupova društva' i mnogih današnjih zajednica.

Festival zatvara glazbena hit-komedija 'Addamsovi'

Od hrvatskih teatara, u subotu 12. listopada na Gavellinim večerima gostuje Hrvatsko narodno kazalište u Splitu s 'Kušnjom' po komadu Arthura Millera, 'polemički zagledanom u svijet političkih progona i manipulacija, nekad i danas', u izvedbi mnogobrojnog splitskog glumačkog ansambla i režiji Nenni Delmestre.

Na programu 'Večeri', u četvrtak 17. listopada, bit će i Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, s Čehovljevim naslovom 'Tri sestre', koji je redatelju Bobi Jelčiću poslužio kao povod za autorski projekt s ansamblom Drame središnje hrvatske nacionalne kuće, a s ciljem redateljsko-glumačkog 'istraživanja ne samo sudbina Čehovljevih junakinja i junaka, već i svih nas'.

Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu publici Festivala predstavit će se u petak 18. listopada s 'Tramvajem zvanim žudnja' Tennesseeja Williamsa i redateljice Valentine Turcu, 'gdje se renomirana koreografkinja predstavlja i kao dramska redateljica visoko estetiziranog rukopisa, kojem je varaždinski ansambl odgovorio dojmljivom igrom'.

Festivalska publika moći će, u nedjelju 20. listopada, pogledati i 'Huddersfield' Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM), po komadu suvremenog srpskog pisca Uglješe Šajtinca o usamljenosti i zajedništvu, odlascima i povratcima, u adaptaciji pisca i dramaturga Tomislava Zajeca i režiji Renea Medvešeka te autentičnoj igri mahom mladih članova ZKM-ova ansambla.

Na predzadnjoj večeri Festivala, u ponedjeljak 21. listopada, publika teatra u Frankopanskoj gledat će naslov kazališta domaćina – 'Ciglu', nastalu po drami Filipa Šovagovića, koju je autor nadopisao za potrebe ove predstave, 'zanimljive, važne, socijalno osviještene i društveno relevantne', a čiju režiju potpisuje Krešimir Dolenčić.

34. 'Gavelline večeri' završavaju u srijedu 23. listopada svečanom dodjelom nagrada, nakon čega slijedi gostovanje Mestnog gledališča ljubljanskog iz Slovenije, s hit-naslovom 'Addamsovi' Marshalla Brickmana, Ricka Elicea i Andrewa Lippa, u režiji Aleksandra Popovskog, koji će biti prikazan izvan konkurencije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!