PRVA GODIŠNJICA MUZEJA

150.000 posjetitelja razgledalo krapinske neandertalce

28.02.2011 u 11:11

Bionic
Reading

U nedjelju navečer obilježena je prva godišnjica Muzeja krapinskih neandertalaca, izgrađenog uz svjetski poznato nalazište pračovjeka u Krapini

Muzej je u samo godinu dana posjetilo više od 150 tisuća posjetitelja, što je za Krapinu veliki uspjeh, rekao je gradonačelnik Josip Horvat na svečanosti održanoj u Muzeju.

Za krapinsko - zagorskog župana Sinišu Hajdaša Dončića Krapinski muzej je svojevrsni amalgam kuture i turizma, dobar model kako razvijati turizam u Zagorju, ali i u cijeloj Hrvatskoj.

'Ovaj je muzej svojom specifičnošću i originalnošću pred buduće muzeje i njihove autore postavio nove granice za formiranje muzeja takvog tipa', istaknula je izaslanica ministra kulture Jasena Mesića Blanda Matica

Izlaganjima dvojice autora Muzeja, paleontologa Jakova Radovčića i arhitekta Željka Kovačića, prethodila je projekcija osamminutnog filma o nastanku Muzeja snimljenog u produkciji znanstveno - obrazovnog programa HRT-a i predavanje slovenskog arheologa Ivana Turka.

Slovenski umjetnik makedonskog porijekla Ljuben Dimkaroski izveo je malu atrakciju zasviravši na replici neandertalske frule stare oko 55 tisuća godina.

Izložbeni prostor Krapinskog muzeja nalazi se između dva brdašca, Hušnjakova i Josipovca kod Krapine, ima 1200 metara četvornih i podijeljen je na dvije etaže. Krapinski neandertalac predstavljen je u polušpilji hiperrealističnim skulpturama francuske kiparice Elisabeth Daynes, a prikazan je u raznim životnim situacijama.