KOMENTAR ANTE MIKIĆA

Sliku svoju ljubim

  • Autor: Anto Mikić
  • Zadnja izmjena 20.11.2011 08:50
  • Objavljeno 18.11.2011 u 09:30
Sdp hdz stranke glavaš đapić

Sdp hdz stranke glavaš đapić

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Zakonom osigurati ama baš svakoj stranci, neovisnoj listi i kandidatu besplatne televizijske i radijske minute, a istodobno ne propisati barem minimalne preduvjete za (ozbiljnu) kandidaturu nije ništa drugo doli otvoreni poziv svim mogućim egzibicionistima, neshvaćenim, ali u sebe beskrajno zaljubljenim tipovima: želite svoju sliku (napokon) vidjeti na TV ekranu?! Ništa lakše: samo se kandidirajte!

Dočekali smo, eto, i još jedan početak službene izborne kampanje. Vrijeme u kojem na svoje dolaze (i) svi oni čudni likovi koji će u idućih 15-ak dana s televizijskih ekrana i radijskih prijemnika svekolikoj javnosti (po)nuditi svoja 'genijalna' rješenja i ideje, svoje govore i naricanja, a nerijetko i stihove, koje više niti njihovi vlastiti ukućani ne žele slušati. Uistinu, tko god da je i s kojim god namjerama htio onemogućiti da se u vremenu neposredno prije izbora u najutjecajnijim medijima šira javnost upozna s kandidatima i njihovim programima, pravilima koja je Hrvatski sabor nametnuo HRT-u, ali i drugim TV i radijskim kućama s nacionalnom koncesijom – u potpunosti je uspio. Jer, u tim medijima, koji su većini hrvatskih građana prvi, a nerijetko i jedini izvor informacija, u idućih se 15 dana sasvim sigurno 'od šume neće vidjeti drvo'.

Premda na prvi pogled ta propisana pravila, koja svim sudionicima izbora osiguravaju ravnopravan medijski tretman, izgledaju pravedno i pošteno, njihov je učinak za kvalitetu izbornoga procesa u Hrvatskoj naprosto poguban. Jer, zakonom osigurati ama baš svakoj stranci, neovisnoj listi i kandidatu besplatne televizijske i radijske minute, a istodobno ne propisati barem minimalne preduvjete za (ozbiljnu) kandidaturu nije ništa drugo doli otvoreni poziv svim mogućim egzibicionistima, neshvaćenim, ali u sebe beskrajno zaljubljenim tipovima: želite svoju sliku (napokon) vidjeti na TV ekranu?! Ništa lakše: samo se kandidirajte! Skupite tih stotinjak potpisa i osnujte svoju vlastitu stranku!

Rezultatima tog (nepisanog) poziva svjedočimo od izbora do izbora, pa tako i ovih dana, kad se za 150-ak saborskih mandata kandidiralo više od 4.300 ljudi. Ne želeći nikoga posebno isticati, a osobito ne namjerno povrijediti, ipak je teško ne primjetiti sve te čudne stranke još čudnijih imena i tu silnu 'razgranatost' politička života u nas. Zanima li vas pravaška doktrina, idućih ćete dana moći uživati u predstavljanju čak 4 pravaške liste! Ekološki orijentirani birači bit će u još boljoj poziciji, birajući između okruglih 5 zelenih listi, stranaka i pokreta. Nisu se dali smesti niti kandidati u 'najboljim godinama' koji nam se nude u 4 umirovljeničke i jednoj penzionerskoj stranci. Tek malo za njima zaostaju po 3 socijaldemokratske, liberalne i seljačke, te još par socijalističkih i demokršćanskih stranaka. Svi će nam se oni, ali i brojni nezavisni i kandidati iz redova nacionalnih manjina, idućih dana smiješiti ili grmiti s televizijskih ekrana. Ako ćemo, naravno, za svu tu plejadu 'poticajnih' misli i govora uopće imati vremena i volje.

Ne spadam u one koji bi na izborima voljeli vidjeti samo 'velike igrače' i priželjkivali dvostranački sustav nekih zapadnih demokracija. Zasigurno i među manjim strankama i neovisnim kandidatima ima kvalitetnih programa i kandidata. No, u postojećim (pred)izbornim pravilima njih naprosto jedva da je moguće razaznati. Istina, stranke se biračima ne obraćaju samo tijekom predizbornih razdoblja, i za uspjeh na izborima potreban je ozbiljan i ustrajan rad. No, mnogim strankama i kandidatima nisu niti važni sami izbori, na kojima ionako dobivaju manje glasova nego što formalno imaju članova, već samo i isključivo zakonom zajamčeni medijski predizborni nastupi. A ti njihovi nastupi, koji ponekom gledatelju mogu biti i zabavni, za demokratski su razvoj naprosto štetni. Jer, zbog njihovog predizbornog „trolanja“ cijeli izborni proces gubi na ozbiljnosti, a službena se predizborna kampanja, barem u značajnome dijelu medija, polako počinje pretvarati u bespredmetni pretrpani sajam taština bez realnog pokrića.

Ne čudi, stoga, što kao najbolju stranu upravo započete predizborne kampanje za ovogodišnje izbore mnogi ističu činjenicu da će ona biti jedna od najkraćih do sad. Uistinu, vremena su preozbiljna, a izazovi koji nas očekuju nakon izbora presloženi, da bismo si mogli priuštiti predugi predizborni cirkus. Većina birača ionako se već odlučila. A, onima koji to još uvijek nisu, mediji koji su zahvaćeni izbornim zakonima i pravilnicima, ovakvima kakvi jesu, u donošenju te prevažne odluke ionako ne mogu pomoći.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi