KOMENTAR RENATA BARETIĆA

Mr. Dean u epizodi: 'Kad kornjače utihnu'

Kornjača

Kornjača

Izvor: tportal.hr / Autor: Ilustracija: Mario Jurjević

Umjesto na redovni ponedjeljni golf s prijateljem, Mr. Dean je skoknuo do Zagreba, da u istom danu triput održi isto 45-minutno predavanje "Holocaust for Dummies"

Petak.

Kolinda: "Zemlja je ravna ploča, možda tek blago zakrivljena, na leđima četiriju kornjača."

Karamarko: "Ne možemo više dopustiti da se, kao u vrijeme prethodne vlade, relativizira i spekulira stvarnim brojem kornjača."

Petrov: "Ostavimo se sad kornjača, važno je samo da sve idu u istom smjeru".

Ponedjeljak.

Mr. Dean: "Poštovana predsjednice RH, poštovana gospodo vicepremijeri, došao sam vam prenijeti poruku State Departmenta. Zemlja je okrugla. Ništa ploča, ništa kornjače. OK? Am I right or am I right?".

Kolinda (odmah potom, novinarima): "Khm, Zemlja je toliko okrugla da okruglijom ne može biti! I to sam oduvijek tvrdila".

Karamarko (na Fejsu, urbi et orbi): "Kornjača je okrugla".

Petrov (u Smičiklasovoj, glumeći da su pred njim novinari): "Nije važan oblik, važno je da smo ga krenuli reformirati".

Nakić (doma, ispod glasa, za sebe): "Nužno je uvesti dodatnu participaciju za sve vlasnike kornjača ili dopunskih kućnih ljubimaca".

Subota.

Evo nas, dakle, danas i ovdje, na početku prvog vikenda poslije onog u kojemu se zbio taj iznenadni kornjačanski obrat, izazvan naglim transatlantskim letom Nicholasa Deana, manje poznatog službenika ministarstva vanjskih poslova SAD-a. Ako je vjerovati protokolu i izvješćima, ni s kime od troje ponajviših hrvatskih dužnosnika (znao je, očito, unaprijed, da ne treba gnjaviti Oreškovića i Reinera, niti sebe zamarati njima) nije proveo više od 45 minuta. Po jedan školski sat bio mu je, dakle, dovoljan da razuvjeri troje odraslih ljudi, odnosno da im nasamo objasni sve bitne činjenice o fašizmu u Hrvata. I onom negdašnjem, pravom, i o ovom njegovom današnjem, sve smradnijem zadahu.

Službena verzija kaže da je Deanov kratki izlet u Zagreb (i to radi restitucije židovske imovine oduzete u NDH i potom nehajno nevraćane tijekom socijalizma i ovih četvrt stoljeća samostalnosti) dogovoren još prije nekoliko mjeseci. Drugim riječima - možda čak i prije no što je "Tim's team" zapasao vlast. Zvuči uvjerljivo? Meni baš i ne.

Daleko uvjerljivije zvuči mi neslužbena verzija, po kojoj je nepoznat netko potegao jake američke veze, opisao im aktualno stanje duha u Republici Hrvatskoj, pa zamolio da se nekako urgira, što je prije moguće. Molba je uslišana s punim razumijevanjem, pa je Mr. Dean, umjesto na redovni ponedjeljni golf s prijateljem, skoknuo do Zagreba, da u istom danu triput održi isto 45-minutno predavanje "Holocaust for Dummies". I da na kraju svakog predavanja digne kažiprst i naglasi: "Imate 24 sata da naučite gradivo i ispravite barem na dvojku. Nema popravnog".

Predsjednica je, kao savjesna srednjoškolka sa Srednjeg Zapada, zadaću shvatila krajnje ozbiljno: Mr. Dean nije stigao ni do hotela a ona je već održala presicu i osula po NDH paljbu na kakvoj bi joj pozavidio i Bata Živojinović iz najžešćih akcijskih scena. Kao đak iste sjevernoameričke škole, odmah se javio - premda ga nitko nije prozvao niti pitao, ma, pravi razredni štreber - i premijer, još blago ozaren obiteljskim posjetom Vatikanu i sažalnim osmijehom pape. Drugi potpredsjednik vlade nije kazao ništa - dakle, isto ono što kaže i kad glasno govori - a Prvi i Jedini oglasio se na društvenoj mreži, pozvavši Židove i Srbe da se urazume, okupe i sami od sebe, dragovoljno, bolje milom nego silom, dođu u Jasenovac i sačekaju ga, sad će on, tek što nije.

Mr. Dean zaključio je da je to uglavnom OK, pa krenuo kući, a ovdje su ostale kornjače, potuljeno uvučenih glava i nogica, čekajući da sve to prođe, još samo tjedan dana, bem ti i taj Jasenovac i tko ga je izmislio ... A onda opet ispočetka, reforme i samo reforme, nema stajanja, nema vraćanja u komunizam i svaki drugi totalitarizam! Zemlja možda i jest okrugla kako tvrdi taj Obamin potrčko, ali hrvatska zemlja, zemlja Hrvatska, opet će biti ravna ploča, i one će je, kornjače, ponosno držati na svojim plećima, od Prevlake i Dunava do Bleiburškoga polja!

Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.