CEO blog

Izazove budućnosti riješit će tehnologija, no ništa od toga bez ljudi

Medeja Lončar
Medeja Lončar
Više o autoru

Bionic
Reading

Predsjednici te glavni izvršni direktori (CEO) najvećih, najmoćnijih i najpropulzivnijih hrvatskih kompanija na tportalu pišu o svojim poslovima, poteškoćama, prilikama i promašajima, ali i o svim temama koje smatraju bitnima. Predsjednica Uprave Siemensa Hrvatska Medeja Lončar piše o izazovima implementacije novih tehnologija, što neće biti moguće bez čitavog bazena novih talenata: Da bi tehnologija ostvarila svoj puni potencijal, potreban joj je - čovjek

U izazovnom i promjenjivom globalnom poslovnom okruženju nove tehnologije i inovacije su ključne za poslovanje i održiv rast kompanija svih veličina i industrija, a njihova implementacija otvara nam nebrojene prilike koje donedavno nismo mogli ni zamisliti.

U Siemensu smo zato, vjerujući u transformaciju svakodnevice spajanjem dvaju svjetova – digitalnog i realnog – objedinili tehnološke inovacije pod pojmom metaverzuma, koncepta koji će omogućiti tvrtkama da simuliraju svoje procese, optimiziraju ih i prilagode prije nego što ih implementiraju u stvarnom svijetu. Drugim riječima, želimo im pomoći da budu učinkovite i inovativne, prilagodljive, otpornije i održive.

To brojne tvrtke imaju priliku vidjeti i doživjeti na ovogodišnjem sajmu Hannover Messe, svjetioniku inovacija, gdje je Siemens, kao jedan od vodećih svjetskih tehnoloških divova, potvrdio svoju spremnost i sposobnost da bude predvodnik te tehnološke transformacije. Među aktualnim temama na sajmu ističemo industrijski metaverzum, ali i važnost ekosustava i razvijanja partnerstava s drugim tvrtkama, s ciljem unaprjeđenja tehnoloških rješenja i uopće daljnjeg razvoja naprednih tehnologija objedinjenih u metaverzumu, poput digitalnih blizanaca (Digital Twin), proširene stvarnosti (AR), virtualne stvarnosti (VR) te drugih.

Na sajmu stoga koristimo priliku predstaviti neke od aktualnih referentnih suradnji s brojnim tvrtkama, poput one s biotehnološkim poduzećem Nasekomo. Ova tvrtka sa Siemensovim stručnjacima iz naše regije razvija rješenje s ciljem uspostavljanja mreže od 200 farmi insekata, od kojih svaka može proizvesti 10.000 tona proizvoda od insekata godišnje, što uključuje hranu (krmiva) za uzgoj vodenih životinja. Upravo takve priče naš su referentni primjer održivog poslovanja zahvaljujući tehnologiji, odnosno onoga što u Siemensu nazivamo – 'tehnologijom sa svrhom'. To je poruka koju smo nedavno prezentirali i na hrvatskom tržištu.

Kada smo početkom ove godine u Zagrebu najavili predstavljanje industrijskog metaverzuma, jedan mi je partner izrazio zabrinutost zbog toga što mu se takav koncept naizgled čini izazovan za implementaciju u njegovu poduzeću. Međutim kad smo prezentirali mogućnosti i koristi koje će implementacija industrijskog metaverzuma donijeti kompanijama, polako su i odgovori na ovakva pitanja bili jasniji. Naime, industrijski je metaverzum vizija toga kako ćemo tehnologiju koristiti u (skoroj) budućnosti, za koju želimo da bude dostupna poduzećima svih veličina. I to je nešto na što stavljamo naglasak već danas, kad su kroz našu otvorenu poslovnu platformu dostupne neke njegove komponente. Primjeri te upotrebe najbolje su vidljivi u nekim od već sklopljenih partnerstava, što nam ukazuje i na brzinu kojom idemo naprijed i potencijal za transformaciju naših gospodarstava i industrija. I prema tome potencijalu trebamo gledati.

Tehnološkim rješenjima prema izazovima budućnosti

Mogućnosti koje danas donosi tehnologija su nebrojene i mnoge su prilike pred nama te će nam omogućiti upravo tehnološka postignuća. Industrijski sektor Hrvatske već je prepoznao potencijal tehnoloških inovacija u poboljšanju svoje konkurentnosti na globalnoj razini. Tvrtke mogu i trebaju ubrzati inovacije, unaprijediti održivost i ubrzati pristup tehnologiji. Svijetu je potrebno upravo to – da budemo brzi i da rješavamo velike izazove.

Da bismo to uspjeli, oslonimo se na tehnološka rješenja koja čine stupove industrijskog metaverzuma, a on će olakšati inovacije, omogućiti brži napredak proizvoda i skratiti vrijeme njegova izlaska na tržište, smanjiti otpad i pomoći nam da koristimo manje prirodnih resursa. Pomoći će u razvoju boljih proizvoda osnaživanjem ljudi da istražuju više alternativnih dizajna u kraćem vremenu i uz znatno niže troškove. I to će dovesti do jednostavne integracije principa recikliranja i kružnog gospodarstva u proces dizajna i učinkovitije načine proizvodnje – utirući put većoj učinkovitosti i dematerijalizaciji naših gospodarstava.

U isto vrijeme to je prilika za izgradnju i njegovanje virtualnog svijeta koji će pomoći u rješavanju problema stvarnog svijeta: kako postati održiviji i učinkovitiji, otporniji i konkurentniji. U Siemensu smo uvjereni da će to biti odlučujuća tehnologija u sljedeća dva desetljeća. Primarne prepreke koje trebamo prevladati da bismo to postigli su nedostatak povezanosti, nedostatak interoperabilnosti i ono najhitnije – nedostatak vještina/talenata. Međutim čak i tu tehnologija može pomoći.

Talenti su ključni za upravljanje tehnologijom

Izazovi koji nas okružuju zaista su veliki, od drastičnih posljedica klimatskih promjena do rasta troškova u poslovanju, a svjesni smo toga da ih nitko, niti država, niti pojedinačna kompanija, ne može rješavati samostalno, ali u ekosustavima i uz pomoć tehnologije zajedno možemo transformirati današnjicu da bismo već sutra živjeli bolje, sigurnije i održivije.

No kako bi tehnologija ostvarila svoj puni potencijal, potreban je čovjek. Inženjeri naše i drugih kompanija zajedničkim radom te razmjenom znanja i iskustava mogu potaknuti brži razvoj i implementaciju tehnoloških inovacija na lokalnoj razini. I to je razlog zbog kojeg treba isticati pitanje nedostatka talenata u industriji i suočavati se s njime.

Naime, ubrzani tehnološki napredak potiče sve nas na kontinuiranu edukaciju da bismo bili spremni odgovoriti na izazove koji nas očekuju. Potrebu za učenjem i uključivanjem što većeg broja stručnjaka u inženjerska zanimanja prepoznao je i Siemens te svakodnevno radimo na kontinuiranoj edukaciji svojih zaposlenika. Pokrećemo i različite inicijative, među kojima je aktualni izbor za Inženjerku godine, a koji se drugu godinu zaredom održava u Hrvatskoj. Ova inicijativa ima i društveni, a ne samo gospodarski utjecaj, jer joj je cilj u javnosti istaknuti uspješne inženjerke te njihov rad i doprinos učiniti vidljivijima; na taj način inspirirat ćemo mlađe generacije djevojaka za odabir STEM studija i inženjerske karijere. Tehnologijom ćemo rješavati izazove budućnosti, ali za to će nam trebati čitav bazen talenata.

Ponosna sam na to što su moje kolegice i moji kolege iz brojnih kompanija u Hrvatskoj prepoznali važnost ove inicijative. Zajedničkim naporima možemo se usredotočiti na inženjerstvo koje će omogućiti prijeko potrebne nove talente. Jer potrebni su nam svi dostupni talenti za tehnologiju sa svrhom i stvaranje boljeg sutra za sve. A zatim iskoristimo maksimalni potencijal na tržištu, ne samo za razvoj industrije, nego hrvatskog gospodarstva uopće.

Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.