KOMENTAR RENATA BARETIĆA

Dajte, potpišite da ne želite cijepiti dijete!

Renato Baretić
Renato Baretić
Više o autoru

Bionic
Reading

Da mi je do šale, kazao bih da je fokus antivakcinista skroz pogrešno usmjeren na farmaceutsku industriju i lobije: iza cijele zavjere zapravo stoje odvjetnici i bankari kod kojih će očajna rodbina podizati kredite da plati te odvjetnike

Tako je pao grah da mi već drugi komentar zaredom ne smije biti o politici niti i o čemu vezanom uz nju, jerbo nam je, eto, na dan objavljivanja - izborna šutnja u Hrvata. Okej, podnijet ću to, iako me prstići silno svrbe od potrebe da se osvrnem na (najmanje) tri divote koje su nam, kroz ova dva tjedna, priuštili drugokružni kandidati za (grado)načelnike i župane, ponajviše onaj brahijalni izgred jednoga kandidata o kojem svi govore već danima, a ja danas ne smijem ni slovca napisati...

Ionako je u tom razdoblju najrazornije rečenice o svima nama zapravo izgovorila jedna liječnica, nimalo umočena u lokalnu, obrazovnu ili ikakvu politiku:

"Mi smo u suradnji s Ministarstvom zdravstva napravili pravni dokument u kome su roditelji trebali potpisati da snose pravnu odgovornost ako se dijete u životu razboli jer ga nisu htjeli cijepiti. Primjerice, ako neko muško dijete ostane trajno sterilno jer ga roditelji nisu htjeli cijepiti protiv zaušnjaka. Ili, ako žena rodi malformirano dijete jer se u trudnoći razboljela od rubeole protiv koje je roditelji nisu htjeli cijepiti. No, nitko od roditelja to nije htio potpisati pa smo povukli dokumente".

Ta famozna 'odgovornost'  

Rekla je to Tanji Rudež, vrsnoj novinarki Jutarnjeg lista, pedijatrica Marina Lichter Štajduhar, liječnica koja je široj javnosti postala poznata kad je objavila da ne kani dalje među svojim pacijentima imati djecu koju roditelji odbijaju cijepiti.

Da, ta famozna riječ "odgovornost", vjerojatno najomraženija u hrvatskom leksiku, ključna je u izjavi doktorice Lichter Štajduhar. Nitko se u nas njome ne želi baktati, osim ako neku javnu laž ne kani započeti frazurinom:  "Odgovorno tvrdim da...".

Nije, naravno, riječ o samoj riječi, nego o ukupnom konceptu, o smislu i univerzumu te nesretne, nevoljene kao da je kužna, dimenzije ljudskog postojanja. OD-GO-VOR-NOST, to je ono što od sebe odgurujemo kao neku već razlomljenu šišarku s puta, prebacujući je vrhom cipele nekome od tih koji govore to "Odgovorno tvrdim da...". Ali tamo, uz put, nema nikoga tko bi je preuzeo.

Riječi ove liječnice bilo je teško i pročitati, kamo li poslije razmišljati o njima: roditelji ne žele da im dijete primi cjepivo, ali s jednakim žarom odbijaju i potpisati da su baš tu želju rezolutno izrazili pedijatru, dapače, kao da žele da i taj pedijatar jednoga dana, u nekom od "ne daj bože" slučajeva, bude za posljedice jednako odgovoran. Ako ne i odgovorniji od njih. Ma nemoj! "Nije nas dovoljno informirao", branit će se antivakcinisti, "nije imao vremena za razgovor s nama"...

Bit će uskoro, sigurno, zanimljivih scena po sudnicama, kad krenu postupci po tužbama zbog toga što je, u vrtiću, školi ili parku, jedan necijepljeni dječak ospicama fatalno zarazio drugog, također necijepljenog. Kažem "zanimljivih", ali bit će one zapravo pretužne, iritantne, odbojne i ponižavajuće za sve osim odvjetničkih timova, a pogotovu onoga koji pobijedi u sporu.  

Njemački je parlament prije tjedan dana izglasao odluku po kojoj će roditelji-antivakcinisti plaćati 2.500 eura za svako cjepivo koje im dijete - njihovom odlukom, ne djetetovom, naravno - ne primi. Zgroženi ste? I ja, ali - slabašnom visinom te takse na riskiranje tuđeg zdravlja i dovođenjem u potencijalnu ugrozu nepoznatog broja ljudi!

Dvije i pol tisuće eura, to vjerojatno može pokriti troškove bolničkog liječenja i kućnog oporavka jednog djeteta, ali što ako taj klinac zarazi još njih dvoje, troje, ili možda pola razreda? Što ako virus u povoljnim okolnostima mrvicu mutira - a imaju te beštije takvu naviku, priča se - pa se udobno smjesti i rasplodi čak i u organizmima djece koja su uredno cijepljena? Na kraju krajeva - pa i ne moraju oboljeti samo djeca. Tko će to sve plaćati? Da mi je do šale, kazao bih da je fokus antivakcinista skroz pogrešno usmjeren na farmaceutsku industriju i lobije: iza cijele zavjere zapravo stoje odvjetnici i bankari kod kojih će očajna rodbina podizati kredite da plati te odvjetnike...

Chemtrailsi, Trump, reiki, što? 

Odgovornost, dakle. Ako uistinu ne želite cijepiti svoje dijete, ako ste stvarno uvjereni da tako činite pravu stvar, dajte onda pokažite jednaku uvjerenost kad vam pedijatar na potpis pruži papir na kojemu piše, otprilike: "Da, ja... (ime i prezime, plus OIB, barem jednog roditelja) potvrđujem da pedijatar (ime i prezime, OIB, naziv ustanove) ne snosi nikakvu odgovornost za eventualne posljedice necijepljenja mojeg djeteta (ime i prezime, OIB) protiv (fakultativno) ospica u daljnjem životu, budući da obavezno cijepljenje nije provedeno na moj osobni zahtjev (tu i tu, dana tog i tog), zbog moje/naše bojazni da će moje/naše dijete uslijed cijepljenja oboljeti od (upisati prema osobnom nahođenju)".

Zar je to zbilja toliko teško, ako vam je doista stalo do zdravlja vlastitog djeteta i svih drugih ljudi? Ako postoji nešto što vam priječi biti odgovornim građaninom ili građaninom, pa zbog toga odbijate izići na izbore i prepuštate drugima da budu odgovorni za vašu sudbinu, što vam to zabranjuje biti barem odgovornom majkom ili ocem? Chemtrailsi, Trump, reiki, što?

 Dovraga, pa i vas je cijepilo kad ste bili mali! I - što vam fali? Mislim, što još osim odgovornosti?