RECEPTI ZA RODITELJSKI ODMOR

Vaše dijete ne želi zaspati? Upalite usisavač!

12.07.2022 u 17:26

Bionic
Reading

Iscrpljeni ste nakon teškog dana a vaša beba uporno odbija zaspati, želi se satima nosati a čim je spustite u krevetić počinje plakati? Nasušno vam je potrebno malo sna i osjećate da ste došli do ruba? Jedna od kreativnih ideja za kojima mogu posegnuti roditelji očajnički željni sna je – zvuk usisavača

Naime, zna se da djeca još dok su u trbuhu reagiraju na zvukove. Nakon što devet mjeseci provedu u utrobi majke izložene neprekidnom spektru buke koju proizvodi ljudsko tijelo, bebama odgovara okruženje ispunjeno zvukovima i šumovima jer ih podsjeća na poznato okruženje maternice.

Zvuk usisavača spada u tzv. bijele šumove, odnosno buku koja sadrži zvukove svih frekvencija jednako raspoređenih unutar frekvencijskog pojasa – kod bijelog šuma, sve su zvučne frekvencije jednake amplitude. Studije su pokazale da 'bijeli šum' u čak 80 posto slučajeva pomaže da beba zaspe unutar prvih pet minuta, te da značajno smanjuje vrijeme trajanja plakanja i produžuje duljinu sna kod beba koje pate od kolika. Bijeli šum pomaže pri uključivanju bebinih refleksa umirivanja, pritišće njezin ugrađeni "gumb za resetiranje" koji smiruje plač i potiče san. Čak i American Academy of Pediatrics savjetuje bijeli šum kao zdravu metodu uspavljivanja djece.

Svaki roditelj kad pokušava umiriti svoju rasplakanu bebu automatski prislanja usta bebinu uhu i ispušta umirujući "ššššššššššššššššššš" zvuk. Taj 'bijeli šum' osim što učinkovito smiruje plač, također potiče san. No, budući da je prilično teško neprekidno 'šuškati' djetetu u uho dok spava ili drijema, osmišljene su brojne aplikacije s takozvanim 'zvukovima za bebe', a osim zvuka usisavača u ponudi su i takvi zvukovi kao što je zvuk nape, ventilatora ili fena.

Najbolji zvuk za smirivanje nervoze je gruba, pomalo oštra buka koja je glasna koliko i plač djeteta, a djeluje tako da kamuflira sve ostale zvukove iz okoline koji bi mogli smetati bebi pri spavanju, istodobno joj dajući umirujući osjećaj poznatoga okruženja.

U posljednje se vrijeme kao bolja verzija šumova uz koje će bebe lakše zaspati spominje i 'ružičasti šum', koji obuhvaća zvukove nižih frekvencija koje stvaraju dublji, nježniji zvuk. To su primjerice, zvuk otkucaja srca, morskih valova, žuborenja kiše ili šuškanja lišća.

Postoje razni trikovi kojima se roditelji male djece služe kako bi ih uspavali. Očajnička vremena zahtijevaju očajničke mjere: roditelji izmoždeni nedostatkom sna često razvijaju vlastitu taktiku za takve 'hitne' slučajeve, često posežući za najnevjerojatnijim rješenjima.

Istraživanje aplikacija za spavanje Moshi Twilight Sleep Stories i calm.com nedavno je identificiralo neke od najekscentričnijih ideja, koje ćete teško naći u nekoj od nepodnošljivo samozadovoljnih knjiga o savršenom roditeljstvu. Ako slučajno kod vaše bebe ne upali neki od bijelih ili ružičastih šumova, evo nekih od najmaštovitijih ideja: puštanje snimke turnira igranja križaljki, snimke zijevanja i povijesne audio knjige, pjevušenje himne, a neki su se dosjetili staviti sat koji tik-taka djetetu pod jastuk…