INDUSTRIJA I EKOLOGIJA

Ulje, vino i voće iz cementara: Primjer iz Kaštela proširio se i na Španjolsku

26.01.2022 u 08:56

Bionic
Reading

Tvornice cementa u Kaštelima nekad su bile simbol industrijskog zagađenja, s gustim oblacima dima koji su se iz njihovih peći dizali nad cijelu splitsku regiju, zajedno s 'nusproizvodima' iz okolnih uzdanica socijalističke privrede poput Jugovinila. Uz sve probleme koji su pratili nekadašnji Dalmacijacement, pa onda RMC, i na koncu Cemex, mnogo se toga promijenilo'

Kaštelanske tvornice, naime, odavno imaju efikasne filtere pa dima iznad njih - bar onih koje još uvijek rade - praktički više nema. No, otišli su i nekoliko koraka dalje. Osim uzorno uređenog okoliša tvornica odnedavno su jedan od iskopa cementne sirovine na Kozjaku stavili na raspolaganje Kaštelima i Splitu za odlaganje građevinskog otpada i tako im riješili važan problem u gospodarenju otpadom.

Ima još: u suradnji s braniteljskom zadrugom Lintar u maslinicima posađenim oko cementara ubrali su cijelih 6,5 tona maslina i od njih dobili 900 litara ekološki certificiranog ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Kako je to već duže vrijeme praksa, u cijelu priču uključena je i šira zajednica, pa su u berbi sudjelovali i učenici iz dviju lokalnih osnovnih škola.

No, o tome se u našim medijima pisalo, makar ne baš opširno i učestalo koliko bi takva akcija zasluživala. Ono što je zanimljivo, međutim, jest da se primjer iz Kaštela proširio i na druge segmente Cemexa. Preciznije, na tvornice te velike meksičke korporacije u Španjolskoj.

Slično kao pod Kozjakom, i tamo su tupinolomi - rudnici lapora, odnosno tupine, cementne sirovine - postali primjer uspješne poljoprivrede, zaštite i oporavka okoliša. Nekadašnji rudnik El Clotet kod Alicantea sada je pretvoren u poljoprivrednu kompaniju koja na površini od 138 hektara ima više od 55 tisuća stabala voća. Kad dođe vrijeme berbe, računa se da će prikupiti oko dvije tisuće tona citrusnog voća za nacionalno i međunarodno tržište. Kako su se - s pravom - pohvalili u Cemexu, ova operacija primjer je održive farme koja koristi najsuvremenije tehnike navodnjavanja kako ne bi bila uzalud izgubljena ni jedna kap vode.

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Drugi pionirski Cemexov španjolski projekt je vinograd u bivšem rudniku tvornice cementa Yepes kod Toleda. Tamo je na trideset hektara zasađeno 92 tisuće loza najboljih španjolskih sorti koje će rasti u obnovljenoj prirodi. Time žele, kako kažu, dati svoj doprinos očuvanju okoliša i smanjenju efekata klimatskih promjena.