DRUŠTVENE MREŽE I PUTOVANJA

Turizam za TikTokere: deset najpopularnijih destinacija

08.03.2022 u 09:27

Bionic
Reading

Putnička, ili turistička dimenzija TikToka postala je jedan od najvažnijih segmenata u fantastičnom uzletu ove mega popularne društvene mreže. Premda i druge mreže, poput Instagrama i sve manje Facebooka, imaju svoje adute u kreiranju trendova, TikTok postaje glavni izvor inspiracije za izbor sljedeće destinacije za godišnji odmor

Recept je naizgled jednostavan, kao i inače kad su u pitanju društvene mreže. Milijuni stvarnih ili potencijalnih influencera traže popularne lokacije za snimanje svojih TikTok filmića, i time stvaraju nove trendove među ionako popularnim ili pak još uvijek manje poznatim odredištima. A masa korisnika ih slijedi, ili stvarnim putovanjem ili virtualno.

Stranica Next Vacay, specijalizirana za nalaženje financijski pristupačnih aranžmana namijenjenih mlađim generacijama, iskombinirala je informacije o putničkim trendovima na TikToku i ocjene pojedinih odredišta na TripAdvisoru. Rezultat je ova globalna top 10 lista za 2022., a neka vas ne čudi što je najviše lokacija u SAD-u, naprosto je riječ o geografskoj distribuciji popularnosti TikToka.

1. Disney World, SAD

Disney World je oduvijek iznimno privlačan i djeci i odraslima. Definitivno je najpopularnije odredište među korisnicima TikToka, video zapisi iz tog zabavnog parka prelaze 8,5 milijardi gledanja. Uživanje u Disneyevim likovima očito je bezvremensko, i prelazi s generacije na generaciju. Tome, naravno, jako pomažu i stalno nove i nove atrakcije, posebno otkako je Disney postao vlasnik franšize Star Wars.

2. Burj Khalifa, Dubai

Najviša građevina na svijetu, neboder koji se diže visoko iznad pustinjskog pijeska, od svoga nastanka je veliki mamac svakome tko zađe u taj dio svijeta s mobitelom u džepu. S blizu dvije milijarde gledanja, ovaj toranj je druga najsnimanija i najgledanija atrakcija na svijetu. Isto vrijedi i za cijeli Dubai, koji je danas jedno od najpopularnijih turističkih odredišta, posebno za pripadnike mlađe generacije. A oni su ti koji su omogućili uzlet TikToka.

3. Eiffelov toranj, Francuska

Neki klasici s lakoćom svladavaju sve promjene trendova, a jedan od najboljih primjera je Eiffelov toranj. Ova ikona Pariza, oda vjeri u tehnologiju s kraja 19. stoljeća, i danas privlači milijune, pa je tako i među TikTokerima. Klipovi snimljeni na tornju i oko njega uključuju romantične prizore po svim vremenskim prilikama, poglede na Pariz i uživanje u visini. Kako bilo, videa snimljena na pariškim Marsovim poljima dosad su privukla oko 720 milijuna pogleda.

@memira.x can we skip to the good part ♥️ #paris (IG:@memira.x)  #eiffeltower #fy #goodpart ♬ The Good Part - AJR

4. Taj Mahal, Indija

Nema generacije koju neće privući priča o tragičnoj ljubavnoj priči i čudesnoj grobnici iz bajke u Agri. Taj Mahal je mamac svima, a TikTokeri ga vole kao malo što drugo. O tome svjedoče i brojke: snimke napravljene preko te aplikacije uz grobnicu vladara i njegove voljene supruge dosad su privukle oko 380 milijuna 'pogleda'

5. Grand Canyon, SAD

Geološko čudo na jugozapadu SAD-a jedno je od onih koja su na svim listama najpopularnijih turističkih destinacija, za ljude svih generacija, svih vrsta interesovanja, pa i za korisnike svih društvenih mreža. Premda je teško zamisliti da postoji ijedan amaterski video ili fotografski snimak koji može dočarati veličanstvenost kanjona rijeke Colorado, brojni TikTokeri to i dalje pokušavaju, s manje ili više uspjeha. Filmiće s te lokacije dosad je vidjelo više od 270 milijuna korisnika.

6. Las Vegas, SAD

Znate za izreku 'Što se dogodi u Vegasu, ostaje u Vegasu'? I dalje je umnogome točna, osim što influenceri s društvenih mreža itekako žele pokazati što im se događalo u Las Vegasu. OK, možda baš i ne ako izgube sav novac u kockarnicama. Kako bilo, Strip u prijestolnici kocke i dalje je jedna od najpopularnijih ulica ne samo u SAD-u nego na svijetu, za sve željne zabave. Djelić svega što se tamo može vidjeti i doživjeti žele vidjeti mnogi, pa je hashtag Las Vegas dosad na TikTok privukao više od 260 milijuna gledanja.

7. Most Golden Gate, SAD

Crveno obojani most kod San Francisca vjerojatno je svima prva ili bar jedna od prvih asocijacija na spomen mostova, ali i Kalifornije. Riječ je o istinskoj svjetskoj arhitektonskoj ikoni, premda na zemaljskoj kugli ima i većih i ljepših mostova. No, jedan je Golden Gate. Zato ga i TikTokeri toliko vole, pogledi po svakom vremenu, od sunca do magle, privukli su dosad više od 120 milijuna gledanja.

8. Hooverova brana, SAD

Hooverova brana jedno je od svjetskih inženjerskih čuda, i izraz ponosa američkog ekonomskog uzleta sredinom 20. stoljeća. Tu branu kao turističku atrakciju godišnje posjeti oko sedam milijuna ljudi, što je vjerojatno više nego na ijednom infrastrukturnom objektu. Moguće da je popularnosti pridonijelo i to što se nalazi na putu za Las Vegas, pa su snimke s brane dosad prešle granicu od 70 milijuna gledanja.

9. Nacionalni park Yosemite, SAD

Nacionalni park Yosemite - uz Yellowstone vjerojatno najpoznatiji nacionalni park na svijetu - na svoje golemo prostranstvo privuče godišnje više od četiri i pol milijuna ljudi. Naravno, ogroman broj posjetitelja unaokolo jezdi s mobitelima na kojima su instalirane društvene mreže, pa tako i TikTok. Zato ne treba čuditi da su prizori iz parka dosad privukli oko 60 milijuna gledanja. Bilo bi ih sigurno i više da zaljubljenici u prirodu nisu 'čudne zvjerke' koje više vole uživati u trenutku.

10. Stonehenge, Velika Britanija

Ljetni solsticij najpopularnije je vrijeme za posjet Stonehengeu, no i u svako drugo godišnje doba tajnovita građevina iz drevnih druidskih vremena privlači milijune ljudi. Kad se snimak pažljivo uobliči i objavi na TikToku, postat će jedan od onih koji su dosad privukli oko 53 milijuna gledanja.