KULTNI ODJEVNI PREDMETI

Stetson - šešir za sva vremena

28.07.2022 u 16:42

Bionic
Reading

I za prosječnoga ljubitelja vesterna, pa čak i onoga tko o američkome Zapadu znade tek ono temeljno, slika kauboja uvijek uključuje kaubojski šešir. Premda je ta mitska figura doživjela nebrojene promjene tijekom godina - od pijanice do dobrog dečka te od mačo muškarca do političara, kaubojski šešir uvijek je bio prisutan.

Pa ipak, među šeširima kaubojskoga tipa do danas je u punoj slavi preživio samo Stetson, šešir od filca čiji standardni modeli koštaju po nekoliko stotina dolara. Taj kultni američki modni dodatak počinje s cijenom od 50 do 100 dolara za jednostavne, odnosno 200-300 dolara za bolje modele, dok neki premium primjerci dosežu i cijenu od 5000 dolara.

Tijekom godina, poznate osobe poput predsjednika Ronalda Reagana i Beyonce nosile su Stetsone, dodatno učvršćujući njegov imidž vodećeg američkog kaubojskog šešira i jednog od rijetkih koji su dosegli status ikone.

Kad spominjemo američki Zapad, mislimo na goleme ravnice, visoke planine, stada stoke i kauboje. Imidž kauboja definiraju laso, čizme, traperice i kultni kaubojski šešir, onakav kakav su u filmovima nosili John Wayne i Clint Eastwood.

No, pomalo neobično, Stetson šeširi svoje početke bilježe u Philadelphiji, na istoku Sjedinjenih Država. Kaubojski šešir kakav danas poznajemo, sa širokim obodom i visokom krunom, prvi je razvio čovjek po imenu John Batterson Stetson, poznati stanovnik Pennsylvanije. Svoj posao sa šeširima započeo je 1865. te na kraju proizveo šešir koji ga je proslavio.

John B. Stetson rođen je 1830. u Orangeu New Jerseyu. Sin šeširdžije, u to vrijeme ne baš cijenjena zanata, već je u mladosti, radeći za oca i brata, svladao tu vještinu te naučio sve o prodaji, kupovini sirovina i obučavanju drugih radnika. I kad je konačno napravio planove za pokretanje vlastita posla njegovo se zdravlje pogoršalo. Dijagnosticirana mu je tuberkuloza i rečeno mu je da mu predstoji još malo života. Stoga je odlučio napustiti posao sa šeširima i putovati Zapadom prije negoli umre.

Tako je na svome putovanju stigao u St. Joseph u Missouriju, gdje je dobio posao u ciglani. Pokazujući svoju veliku sklonost organizaciji posla, ubrzo je postao upravitelj, a potom i suvlasnik. Međutim, njegov se peh nastavio jer je poplava potpuno uništila tvornicu.

Nakon što je izgubio posao, pridružio se ekspediciji na Pikes Peak, najviši vrh južnog lanca Stjenjaka. Tijekom putovanja, Stetson i njegovi suputnici nabavili su mnogo životinjskih koža, ali nisu poznavali metodu štavljenja. Ravnice kroz koje su putovali bile su bez drveća i nisu pružale zaštitu od podnevnog sunca i oluja. Od sirove kože napravili su jednostavne šatore, kako bi se zaštitili od vremenskih nepogoda, ali su ih, zbog nefunkcionalnosti, brzo morali odbaciti. Stetson je onda pronašao rješenje u tehnikama koje je godinama rabio za izradu šešira. Pokazao je suputnicima proces izrade filca od životinjskog krzna, vrlo izdržljivog i vodootpornog materijala. Izradili su šatore od filca koji su bili trajni i štitili ih od kiše, metodom koja će u sljedećim godinama postati najvažnijim elementom Stetsonovih šešira.

Stetson je svoj prvi šešir od filca sa širokim obodom napravio da bi zabavio svoje prijatelje. Isprva je naišao na podsmijeh, ali zbog svoje estetske privlačnosti i sposobnosti da nositelja zaštiti od atmosferilija, taj je šešir postao predmetom na koji su mnogi njegovi poznanici bili zavidni, uključujući i njegovog prvog pokrovitelja – uzgajivača bikova koji mu je za šešir platio pozamašnih pet dolara u zlatu. Radilo se o prvom ikada prodanome Stetson šeširu...

(CIJELI TEKST PROČITAJTE U NOVOM BROJU JET SET MAGAZINA, UPRAVO U PRODAJI)