NAJVITKIJI NEBODER NA SVIJETU

Steinway Tower: Manhattanska 'igla' basnoslovnih skupih i praznih stanova

03.05.2022 u 08:48

Bionic
Reading

Newyorški skyline odnedavno ima novi elegantni dodatak, 'najvitkiji' superneboder na svijetu koji se upravo dovršava u središnjem dijelu Manhattana

Smješten u stambenom kompleksu na adresi 111 West 57th Street - na sjevernoj strani ulice poznate i kao Billionaires' Row - Steinway Tower je sa svojih 435 metara visine četvrti najviši neboder Zapadne hemisfere, a s omjerom širine i visine od 1:24 bez konkurencije je najtanja visoka stambeno-poslovna građevina na svijetu.

Glavni dio stambenog kompleksa - toranj od 84 kata - počeo se graditi 2014. godine, a ovih dana se dovršavaju posljednji detalji unutarnjeg uređenja. U čitavom kompleksu nalazi se ukupno oko 150 stanova. Na donjim razinama ima i manjih stanova, a na gornjih 46 katova tornja nalazi se samo po jedan superluksuzni stan s pogledom na obližnji Central Park. Dakako cijene su u skladu s visinom zgrade: četverosobni stanovi prodavali su se za oko osam milijuna dolara, dok cijena po kojoj je prodan penthouse na samom vrhu nije objavljena. Čitav projekt izgradnje Steinway Towera trajao je više od desetljeća, uz brojne kontroverze - od estetskih prigovora do zakonskih problema - a rađen je prema projektu tvrtke SHoP Architects.

U podnožju kompleksa u 57. ulici sačuvana je 16-katna zgrada Steinway Hall koju je 1925. godine dala sagraditi slavna tvrtka proizvođača klavira. Riječ je o jednoj od ikoničkih newyorških građevina iz dvadesetih godina prošlog stoljeća, zaštićenom spomeniku koji je poznat po slikovitom pročelju i velikom polukružnom ulaznom predvorju. Čitav gotovo stotinu godina star kompleks također je obnovljen u sklopu projekta izgradnje Steinway Towera, nebodera koji je zapravo sagrađen kao dodatak Steinway Hallu.

Stanovi u novom tornju sasvim sigurno su spektakularni, a jedini problem je što u većini njih najvjerojatnije nitko neće živjeti: stanove su uglavnom kupili multimilijunaši kao najsigurniju moguću investiciju.