JELO KOJE JE OSVOJILO PLANET

Najbolje pizze na svijetu pojest ćete u Caserti i New Yorku

15.10.2022 u 07:46

Bionic
Reading

Kada je u pitanju rasprava o kulinarskim dostignućima u svijetu, ili još važnije, hrani koju svi vole, pizzu ćete pronaći na samom vrhu liste. Što je to točno u pizzi zbog čega je svi toliko vole?

Na mnogo načina, pizza je slastan obrok, jer se sastoji od savršene kombinacije hrskave korice prekrivene slanim nadjevom i umakom, sve ispod sira koji se topi. Najbolja stvar je što postoji velika raznolikost i beskrajan niz nadjeva. No, osim što je neodoljivo ukusna, pizza je jednostavna za jelo, a također ju je i relativno jednostavno napraviti. Mnogi će se složiti da je najbolji način da uživate u opuštajućem dijelu dana ako vam netko dostavi toplu pizzu na kućni prag. Bolje od toga ne može, zaključit će mnogi.

No znalci će reći da nije svaka pizza prava pizza. Naime, postoji više njezinih izvedbi, od kojih su sve legitimne – napolitanska, rimska, pržena, pizza a metro…, ali je mnogo više onih koje su loše na najrazličitije načine. Zbog toga, postoje vodiči po najboljim pizzerijama svijeta, ali i jedna top-lista najboljih adresa širom planeta.

Možda će nekoga začuditi ali prvo mjesto te liste ove godine, u njezinu najnovijem izdanju od rujna, dijele New York i Caserta. Naime, pizzerije iz ta dva grada predvode popis najboljih na svijetu. Una Pizza Napoletana Anthonyja Mangierija, smještena na Lower East Sideu na njujorškome Manhattanu, tu je čast podijelila s pizzerijom Masanielli Francesca Martuccija u talijanskoj Caserti.

Priznanja dolaze zahvaljujući vodiču 50 Top Pizza kojeg sponzorira jedna talijanska robna marka. Treće mjesto pripalo je pizzeriji Peppe Giuseppea Cutrara u Parizu, dok su 50 Kalò i 10 Diego Vitagliano Pizzeria u Napulju zauzeli četvrto, odnosno peto mjesto.

Tijekom prethodnog razdoblja od godinu dana, inspektori 50 Top Pizze putovali su diljem svijeta kako bi kušali pizzu za pizzom. Svaka pizzerija ocjenjivana je na temelju kvalitete tijesta i sastojaka, kao i usluge i brige o gostima.

Ovdje pogledajte cijeli popis 50 najboljih pizzerija svijeta za 2022., a mi donosimo prvih deset.

1. I Masanielli - Francesco Martucci - Caserta, Italija

1. Una Pizza Napoletana - New York, SAD

3. Peppe Pizzeria - Pariz, Francuska

4. 50 Kalò – Napulj, Italija

5. 10 Diego Vitagliano Pizzeria – Napulj, Italija

6. I Tigli - San Bonifacio, Italija

7. Francesco & Salvatore Salvo - Napulj, Italija

8. Seu Pizza Illuminati - Rim, Italija

9. La Notizia - Napulj, Italija

10. Tony's Pizza Napoletana - San Francisco, SAD