PUTOVANJA

Čitatelji Condé Nast Travellera biraju: Portugal omiljena destinacija, Hrvatska deveta

05.01.2022 u 09:58

Bionic
Reading

U svojoj 34. godišnjoj anketi za nagrade Readers’ Choice magazina Condé Nast Traveller registrirani su birači odabrali svoje omiljene zemlje diljem planeta. Kako se svijet počeo ponovno otvarati i prilagođavati, rezultati odražavaju mjesta koja su ljudi čeznuli posjetiti u doba kada se zbog pandemije nije moglo putovati, kao i ona na koja su se željeli vratiti čim su mogli.

Višegodišnji favoriti poput Japana i prošlogodišnjeg pobjednika Italije ponovno su se našli na listi uz pridošlice poput Bocvane i Filipina. Svako od ovih mjesta nosilo se s izazovima povratka posjetitelja na svoje jedinstvene načine, od održavanja strogih karantena do otvaranja svojih granica. Među dvadeset najbolje plasiranih zemalja vrlo visoko nalazi se i Hrvatska na devetom mjestu.

20. Filipini

19. Bocvana

18. Indonezija

17. Švicarska

16. Australija

15. Izrael

14. Irska

13. Kenija

12. Maldivi

11. Norveška

10. Turska

9. Hrvatska

8. Grčka

7. Island

6. Italija

5. Šri Lanka

4. Maroko

Posebno predstavljamo najpopularnije tri destinacije.

3. Japan

Tokio, Osaka i Kyoto zauzeli su prva tri mjesta na Condé Nastovoj listi najboljih velikih gradova na svijetu. Tokio je 2020. bio spreman dočekati svijet na ljetnim olimpijskim igrama, zajedno s novim nacionalnim stadionom koji je dizajnirao Kengo Kuma, inspiriran hramovima iz razdoblja Edo. No, nije išlo po planu. Kad se posjetitelji na koncu vrate, u Japanu će i dalje naći nevjerojatno dobre restorane, opuštajuće onsene, šintoističke hramove, trešnjine cvjetove i besprijekorno čiste ultra brze vlakove.

Svake godine u toj zemlji budućnosti uvijek se pojavi i nešto novo, poput japanskog gina ili dvorca iz 1599. na vrhu brda u kojem možete rezervirati sobu. Sada postoji i bezbroj razloga da se odvažite i na krajnji sjever i jug zemlje, među ovogodišnjim novitetima na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine našli su se pretpovijesni Jomon na sjeveru i lanac otoka na jugozapadnim dijelovima japanskog arhipelaga, potpuno nenaseljenih i ispunjenih ugroženim vrstama.

2. Novi Zeland

Novi Zeland oduvijek je bio slavljen zbog svog avanturističkog duha. Na koncu, Kiwiji su izmislili bungee-jumping, kanyoning i zorbing (spuštanje niz padinu u prozirnoj plastičnoj lopti). Prošle godine zemlja je krenula drukčije i uzbuđenja zamijenila oprezom, jer je donijela neke od najstrožih mjera izolacije na svijetu. Rizik se isplatio, jer je Novi Zeland od siječnja 2020. zabilježio iznimno mali broj smrtnih slučajeva vezanih uz COVID. Iako nitko ne može zamjeriti uspjeloj strategiji, globtroterima još uvijek nedostaje omiljeno prirodno igralište.

Dok čekaju veliko ponovno otvaranje zemlje, barem mogu prekratiti vrijeme gledajući trilogiju „Gospodar prstenova“, zaroniti u filmografiju Novozelanđanina (i oskarovca) Taike Waititija ili, pak, pijuckati slavni novozelandski sauvignon blanc i pinot noir.

1. Portugal

Nije teško shvatiti zašto čitatelji Condé Nast Travellera vole Portugal, koji je proteklo desetljeće proveo transformirajući se iz jeftine autsajderske destinacije u velikog igrača koji može parirati velikanima poput Španjolske i Italije.

Čak i dok je patio pod četrdesetogodišnjim autoritarnim režimom i posrnulim gospodarstvom, Portugal je bio prepun užitaka koji su graničili sa senzornim preopterećenjem - plavo-bijelim uzorcima njegovih tradicionalnih pločica azulejo, opojnom aromom svježe pečenih pastéis de nata, tužnim akordima fada, osvježavajućim hladnim vinho verdeom ili nektarnom slatkoćom porta.

Sa svojim žutim tramvajima i dvorcem São Jorge na brežuljku, Lisabon je polazišna točka koju je lako obožavati, posebno za one koji zemlju posjećuju prvi put. No, sada i Porto, suvremenom kulturnom scenom 'drugog grada', privlači pažnju putnika. Posebnu atrakciju tu predstavlja novootvoreni kvart 'Svijet vina'.

K tome, Portugal ponovne posjetitelje izaziva pustolovinom novih odredišta - ​​terasasti obronci doline Douro, 'skriveno blago' vinarija regije Alentejo, raj za surfere u Algarveu, pa čak i vulkanske krajolike na Azorima.