TALENTI

Nika Pastuović, život u svijetu nota

29.09.2022 u 18:49

Bionic
Reading

Nika Pastuović mlada je i nadarena djevojka koja živi glazbu. Kako i sama kaže, što god radila, glazba je uvijek nekako prisutna te upotpunjuje svaki njezin trenutak

Devetnaestogodišnjoj Niki prva ljubav je pjevanje koje je pet godina usavršavala na solo satovima. A svoje je muzičko obrazovanje upotpunila u glazbenoj školi Zlatka Balokovića gdje je završila klavir.

'Cijela je priča započela spontano. Roditelji su još u najranijem djetinjstvu prepoznali moj talent, a ja sam u dobi od deset godina izrazila želju za usavršavanjem svojih glazbenih mogućnosti'.

Iza sebe već sad ima brojna glazbena događanja, festivale, kulturne manifestacije, humanitarne koncerte, razne evente i konferencije, natjecanja na kojima osvaja nagrade te televizijska gostovanja. Prvi značajan nastup bio je 2015. godine kada je sa samo 11 godina na Šibenskom festivalu šansona otpjevala jednu francusku šansonu, kao najmlađi debitant ikada na tom festivalu. Godine 2021. ponovno se vratila na šibensku pozornicu u sklopu vokalnog kvarteta '4 voices' s kojim osvaja treću nagradu žirija.

Nika izdvaja nastup na Krapinskom festivalu 2018. godine te nastup na jubilarnom 30. Božiću u Ciboni. Ne izostavlja ni nastupe za 1. gardijsku brigadu Tigrove te za hrvatsku diplomaciju.

Nekoliko je puta nastupila u HNK Zadar kao glazbena gošća Božićnih koncerata te ističe kako joj je uvijek jako drago nastupati pred zadarskom publikom budući da je i ona sama zadarskih korijena. Što se glazbenih suradnji tiče, čast joj je bila nastupiti kao glazbena gošća na dva koncerta rock legende Željka Bebeka s kojim je otpjevala duet. Također, još rado pamti duet sa zadarskim pjevačem Đanijem Maršanom.

Ove godine Nika je maturirala te postala studentica poslovne ekonomije, a ljeto prije početka fakulteta iskoristila je za odmor, ali i za rad. Tako je nastupila na obilježavanju 60. obljetnice neovisnosti Alžira otpjevavši alžirsku himnu, a svojim je glasom uveličala i obilježavanje nacionalnog praznika Republike Francuske gdje je izvodila državne himne Francuske i Hrvatske te repertoar francuskih šansona.

Na pitanje koju vrstu glazbe najviše voli izvoditi, odgovara kako se uvijek dobro pronađe u svim žanrovima, samo je bitno da srce prepozna kvalitetu i emociju.

O planovima za budućnost govori: 'Škola mi je uvijek bila na prvom mjestu, a tako će biti i sad na fakultetu. Glazba mi je životni poziv i dalje ću nastaviti raditi kao i do sada; definitivno se želim ostvariti na tom polju. Uvjerena sam da rad i emocija uvijek na kraju budu prepoznati.'