ZRAČNA LUKA KOJA RUŠI PREDRASUDE

Neki aerodromi su veliki, neki efikasni, neki zagušeni, ali pogledajte jedan koji je - ugodan

14.06.2022 u 08:39

Bionic
Reading

Ako pođemo od premise da lijepo nije ono što je lijepo, već ono što nam se sviđa, možemo se upitati postoji li onda uopće pojam 'lijepa zračna luka'. Mnogi će možda reći da zračne luke nisu ništa drugo do li gigantski stroj za premještanje ljudi, zrakoplova, automobila, tereta i prtljage, i da tu ljepota ne igra neku bitniju ulogu. Ili možda ipak...?

Znalci koji često lete reći će vam da su najljepše zračne luke svijeta Tokio Narita, Seul Incheon, Hamad, Dubai, Marrakech Menara, Atena, Zürich, London Heathrow, Singapore, Kuala Lumpur… Arhitekti među njima spomenut će Terminal 3 pekinške zračne luke, rad Normana Fostera, te Terminal 4 madridskog Barajasa, koji potpisuje Richard Rogers, kao najuspjelija dizajnerska rješenja. Pa ipak, oni najiskusniji skrenut će pozornost na jednu zračnu luku kao najprivlačniju (pravi će izraz biti cool) – Palm Springs International Airport (oznaka PSP) u Kaliforniji.

Naravno, kao i u slučaju većine zračnih luka, prave stvari u Palm Springsu nalaze se s 'druge strane' sigurnosne zone. No, nakon brojnih iskustava jurnjave kroz zagušljive zračne luke širom svijeta, čija je jedina kvaliteta odredište s druge strane, PSP je pravo otkriće, zračna luka u kojoj je zabavno družiti se prije polijetanja.

Kad stignete u PSP pogled će vam privući planina San Jacinto, čiji oštri grebeni čine da moderne linije terminala iz sredine 20. stoljeća izgledaju futuristički. Te iste planine zračnu luku štite od pustinjskih vjetrova, što je za putnike iznimno važno jer se, pazite sad, većina sadržaja PSP-a nalazi na otvorenome, pa bi se zbog toga mogao nazvati i 'otvorenom zračnom lukom'.

Kroz osiguranje se tu prolazi na prozračnome trgu prepunom palmi, tako da namjernik gotovo očekuje da ga ponude i kakvim tropskim koktelom. Umjesto da izgledaju kao da se ubijaju od dosade ili pate od tjeskobe, putnici u ovoj zračnoj luci mogu uživati u piknicima na travnatim površinama i šetati oko male lagune.

Otvoreni raspored zračne luke redovito zapanji putnika koji tu pristiže prvi put, i to već kad iz zrakoplova izlazi kroz prozirni most. Kiša? Nema problema, s obzirom da godišnja količina oborina u Palm Springsu iznosi samo kakvih 12-13 centimetara. Kad ipak padne kiša, osoblje zračne luke spremno je s kišobranima i prostirkama za tlo, kako se putnici ne bi poskliznuli na izloženim stazama. U pustinji je, pak, znatno češća ekstremna vrućina, pa postoji odgovor i za to - zaštitna vrata, zone hladovine, ovlaživači zraka i, naravno, rashladni uređaji.

Današnji PSP je poput minijaturnog Palm Springsa. Donald Wexler, arhitekt odgovoran za modernu pustinjsku estetiku grada, izradio je nacrte za PSP ranih 1960-ih. Dizajn je inspiriran jet ageom, što se lijepo može vidjeti na aerodinamičnome prevjesu terminala. No, nakon raznih proširenja i renoviranja, iz visine zračna luka u obliku diska danas više sliči pustinjskome NLO-u negoli zrakoplovu 737.

Izvan terminala, putnici na odlaznim letovima mogu vidjeti ono što domaćini nazivaju 'umjetničkim klupama'. Te su klupe oslikali lokalni umjetnici u sklopu projekta uljepšavanja Palm Springsa, a slične su desecima drugih raštrkanih središtem grada.

Mjesta za kupovinu, jelo i piće unutar PSP-a zaokružuju njegovu ulogu mikrokozmosa. Igrači golfa, koji u Palm Sprigs dolaze masovno, mogu se opskrbiti suvenirima u nagrađivanom PGA Tour Shopu.

Vikend posjetitelji pijuckaju lokalni chardonnay u California Vintages Wine Baru, dok u susjedstvu, u PSP Coffee Houseu, putnici uživaju u kavi, uz pogled na fotografije Rat Packa (Frank Sinatra, Dean Martin, Sammy Davis Jr, Joey Bishop). Naime, Frank Sinatra tvrdio je da je Palm Springs bio utočište holivudskih zvijezda tijekom njegova zlatnog doba.

Putnici koji stižu možda su manje skloni šetnji zračnom lukom, jer ih čekaju različite atrakcije - treking kanjonima, celebrity ture i uživancija na hotelskim bazenima (čak i u siječnju). Neki nastavljaju prema kultnoj lokaciji Joshua Tree ili u susjedni nacionalni park Anza-Borrego. Naime, Palm Springs Airport doslovno je ulaz u neke od najpoznatijih krajolika južne Kalifornije. Pa ako bude prilike…