zajahao bitcoin val

Najskuplja kuća na svijetu za mladog milijardera

01.01.2022 u 09:15

Bionic
Reading

Premda su još u srpnju kružile glasine o spektakularnoj prodaji kuće od 83 milijuna dolara u Pacific Palisadesu, četvrti Los Angelesa, te da je kupac 'misteriozni kripto milijarder', koji je svojedobno u pravom trenutku 'zajahao bitcoin val' i preko noći došao do ogromnog bogatstva, nitko nije uspijevao otkriti identitet tog kripto investitora

Na koncu se, početkom prosinca, ispostavilo da nijedna od tih glasina nije bila točna. Prema više izvora, što je sada potvrđeno temeljitim ispitivanjem imovinskih popisa, kupac je zapravo bio Austin Russell, 26-godišnji tehnološki wunderkind koji je izvršni direktor i osnivač pionira automatizacije samovozećih automobila Luminar.

Osnovan 2012., Luminar je u početku radio u tajnosti, a javnosti je ostao uglavnom nepoznat sve do 2017, kada je tvrtka počela surađivati ​​s mnogim velikim svjetskim proizvođačima automobila. U početku sa sjedištem u Silicijskoj dolini, ali sada stacioniran u Orlandu, Luminar razvija tehnologiju radarskog senzora temeljenu na laseru za automobile, posebno za nadolazeće modele sa značajkama autonomne vožnje.

  • +25
Kuća na Pacific Palisadesu Izvor: Profimedia / Autor: Realtor via The Grosby Group / Grosby Group / Profimedia

Luminar je predstavljen prije točno godinu dana, čime je Russell preko noći postao milijarder. Forbes ga je nakon toga okrunio titulom 'najmlađeg self-made' milijardera na svijetu (danas ta publikacija njegovu neto vrijednost procjenjuje na više od 1,7 milijardi dolara).

Russell je rođen i odrastao u otmjenome Newport Beachu u južnoj Kaliforniji, u obitelji dobrostojećih roditelja (otac Michael Russell bavi se nekretninama i sada je zaposlen u Luminaru, a majka je bivša manekenka i glumica Shannon Cleye). Studirao je na Sveučilištu Stanford, ali je studij napustio kako bi dobio potporu od 100.000 dolara od Petera Thiela, kapital koji mu je omogućio razvoj Luminara. Jedan od prvih i najvećih financijskih ulagača u tvrtku bio je i njegov kolega milijarder Alec Gores, koji je sada u upravnom odboru tvrtke.

Iako je Luminarova tehnologija Russella učinila milijarderom na papiru, to ga nije nužno učinilo bogatim u gotovini. Prema javnim financijskim dokumentima, on zarađuje 'beznačajnih' 300.000 dolara godišnje plaće, zasigurno jako daleko od predujma potrebnog za kuću od 83 milijuna dolara. No, danas pravi papiri vrijede znatno više od gotovine.