ZDRAVLJE I KLIMA

Muče vas glavobolje kod promjene vremena? Evo razloga i kako ih ublažiti

03.06.2022 u 19:05

Bionic
Reading

Koliko puta ste krivicu za glavobolju pripisali promjeni vremena? Ako je pritom netko iz vaše okolice odmahnuo rukom, nemojte tražiti druge uzroke: promjene tlaka doista mogu izazvati neugodnu bol glave. Promjene vremena moguće su u svim godišnjim dobima, premda je ljeto u koje uskoro i 'službeno' ulazimo najstabilnije. Nažalost, istodobno je i sve toplije.

Kad se u jednom danu promijeni vremena situacija i mi sami bilježimo promjene. Veći od ranije znamo manje-više sve o poremećajima izazvanim sezonskim vremenom (seasonal affective disorder - SAD), no dosad je sva pažnja bila usmjerena na psihičke efekte.Sada se zna da osim utjecaja na raspoloženje vremenske promjene mogu itekako izazivati i fizičke simptome poput jake glavobolje ili pak mučnine. A svemu su krive varijacije atmosferskog tlaka.

Vrijeme koje većina ljudi najviše voli - sunce i toplina - obično je izazvano visokim tlakom, dok je niski tlak povezan s vjetrom, kišom i temperaturama zbog kojih nosimo kapute. Naše tijelo aklimatizira se na svaku razinu tlaka kako se on mijenja, ali nam za to treba vremena. Kad nas, recimo, niski tlak naglo 'pogodi', to poremeti naše tijelo, zbog čega se možete osjećati kao meteopat.

Promjenjivo vrijeme kojem svjedočimo u posljednje vrijeme može biti i posljedica evidentnih klimatskih promjena, ali svi mogu primijetiti da temperature i tlak imaju prilično velike fluktuacije. Glavobolje su najčešći simptom kojeg osjećamo zbog toga, i to baš one kojima kumuje tlak, otprilike kao kad putujemo avionom ili planinarimo na velikim nadmorskim visinama. Ono što osjećamo zapravo je jednako kao kod 'obične' glavobolje, ali su uzroci drukčiji. No, ponekad glavobolju prati mučnina, ili osjetljivost na svjetlo kao kod migrene.

Kako možemo pobijediti 'barometarsku glavobolju'? Načini su različiti od osobe do osobe, no nekoliko recepata mogu biti primjenjivi na većinu ljudi:

- Tablete protiv bolova: već i paracetamol ili aspirin mogu obaviti posao, no pijte ih kako je preporučeno u uputstvima. Ako bol potraje, obratite se liječniku da vam prepiše nešto jače, recimo ibuprofen.

- Pijte dosta tekućine: da biste smanjili bol, ulijte u sebe dvije do tri litre vode dnevno. Ne budete li uzimali tekućinu, vaš mozak će povremeno kontraktirati, a odatle dolazi bol. No, čim se dovoljno napijete mozak će se vratiti u 'normalu'.

- Ne preskačite obroke: ako ne jedete ništa neko vrijeme, past će vam razina šećera u krvi, što onda navodi tijelo da oslobađa hormone koji šalju poruku da ste gladni. Ovi hormoni povećavaju krvni tlak i stišću krvne žile, a rezultat je glavobolja. Zato, jedite dovoljno za doručak, ručak i večeru.

- Ostanite aktivni: redovito vježbanje također olakšava simptome ove vrste glavobolje. Razlog je jednostavan: kad vježbate, tijelo oslobađa endorfin, 'sretni hormon', koji je prirodni lijek protiv bolova, pa onda smanjuje i glavobolju.

- Opuštajte se: joga, masaža, meditacija mogu učiniti čuda s 'barometarskom glavoboljom', jer se i na taj način oslobađa endorfin, kao alternativa tabletama.

A kako se možemo držati devize 'bolje spriječiti nego liječiti'? Na vrijeme, naravno, ne možemo utjecati ma što vam govorili zagovornici teorija o kemtrailsima. No, možete voditi dnevnik svojim simptoma i zapisivati sve dodatne 'okidače' za češću i ozbiljniju glavobolju. To primjerice može biti manjak sna, nedovoljno hrane, stres... Ako možete izbjeći nešto od toga, vidjet ćete da 'barometarska glavobolja ' nije baš najstrašnija ako nije kombinirana s nekim drugim čimbenicima. Dotad, nadajte se stabilnijem vremenu.