OBEĆAVAJUĆI TRETMAN

Tumore će biti moguće uništavati i ultrazvukom

06.05.2022 u 19:10

Bionic
Reading

Koristeći se novom neinvazivnom tehnikom usmjerenih ultrazvučnih valova, američki znanstvenici uspjeli su uništiti do 75 posto tumorskog materijala kod štakora oboljelih od raka jetre.

Prema studiji objavljenoj u časopisu Cancers, znanstvenici sa Sveučilišta Michigan uspjeli su neinvazivno milimetarskom preciznošću ciljati rakom zahvaćeno tkivo i mehanički uništiti do tri četvrtine volumena tumora. Ova nova tehnika, nazvana histotripsija, dovoljno je smanjila veličinu tumora na jetri kod laboratorijskih glodavaca te je time omogućila njihovom imunološkom sustavu da se učinkovitije bori s preostalim tumorskim materijalom na jetri.

'Čak i ako ne uspijemo uništiti čitav tumor, histotripsija nam osigurava regresiju tumora i također smanjuje rizik od budućih metastaza', napisao je jedan od autora studije, profesor Zhen Xu s odjela biomedicinskog inženjerstva Sveučilišta Michigan. Kako je najavio, uskoro bi mogla početi i prva klinička ispitivanja novog tretmana na ljudima oboljelima od raka jetre, što znači da novi tretman možda nije tako daleko u budućnosti.

'Nadamo se da će naša saznanja iz ove studije motivirati buduća pretklinička i klinička istraživanja histotripsije, s konačnim ciljem kliničkog usvajanja liječenja histotripsijom za pacijente s rakom jetre', rekao je.

Liječenje raka ultrazvučnim valovima osobito je obećavajuće jer veliki broj kliničkih situacija zapravo onemogućuje izravne kirurške intervencije, što zbog veličine tumora, njegovog položaja ili stadija u kojemu je otkriven. Histotripsija također nema druge nuspojave, uobičajene prilikom liječenja raka zračenjem ili kemoterapijom. Taj tretman najviše obećava u liječenju raka jetre, koji je jedan od deset najčešćih uzroka smrti povezanih s rakom u svijetu, a stopa preživljavanja u Sjedinjenim Državama manja je od 18 posto.