TEHNOLOGIJA

Može li pištolj biti – pametan?

23.01.2022 u 13:00

Bionic
Reading

Poznati savjet mladim dramatičarima glasi: ako u prvom činu na pozornicu stavite napunjen pištolj, on do kraja predstave mora i opaliti. I na pozornici stvarnoga života često se događa da oružje prije kraja predstave ispali metak, namjerno ili slučajno, a posljedice su nerijetko tragične.

No to više ne mora nužno biti tako, pošto bi se na tržištu uskoro mogli naći personalizirani pištolji iz kojih mogu pucati samo verificirani korisnici. Dakle, oružje više ne bi mogao koristiti bilo tko, već samo i isključivo njegov vlasnik: koristeći se naprednom tehnologijom, pametan pištolj identificirao bi osobu ili osobe kojima je dopušten pristup, baš poput nekog mobitela ili laptopa, a u suprotnome bi bio samo beskoristan komad metala s kojim eventualno možeš nekoga opaliti po glavi.

Pametno oružje moglo bi spriječiti brojne tragedije u kojima su djeca napravila pokolj igrajući se očevim pištoljem pronađenim u dnu ormara. Isto tako, ukradeno ili izgubljeno oružje moglo bi postati beskorisno, policajci više ne bi trebali strahovati da će im kriminalci u bliskoj borbi oteti pištolj, a smanjila bi se i stopa samoubojstava. Doduše, scenariji brojnih akcijskih filmova morali bi doživjeti promjene, ali to bi bila mala cijena za tisuće spašenih života.

Uglavnom, ideja pametnog pištolja vrlo je logična i postavlja se pitanje zašto se toga nitko prije nije dosjetio. A odgovor je jednostavan: mnogi su se toga dosjetili, ali nitko dosad tu ideju nije uspio i ostvariti na komercijalnoj razini.

U posljednjih dvadesetak godina takvo oružje pokušalo je razviti nekoliko kompanija. Pištolj iP1 njemačke tvrtke Armatix bio je RFID tehnologijom povezan s odgovarajućim pametnim ručnim satom koji je korisnik morao imati na ruci na udaljenosti ne većoj od 25 centimetara. iP1 nije mogao funkcionirati bez autorizacije svog vlasnika, no Armatix ga je 2014. morao povući s tržišta nakon što su hakeri pronašli način kako upasti u komunikacijski kanal i onesposobiti pištolj, odnosno aktivirati ga kad bi trebao biti zaključan. Neki stručnjaci tada su ocijenili da je iP1 “u najboljem slučaju razočaravajući, a u najgorem opasan”.

Razvoju pametnih pištolja oštro se protivila i moćna američka udruga pristaša slobodnog nošenja oružja NRA jer je smatrala da bi razvoj tog oružja bio uvod u zabranu svog drugog oružja. Nekolicina američkih proizvođača, uključujući i legendarni Smith & Wesson, najavljivala je razvoj pametnih pištolja, no svi su se povukli nakon što bi NRA zaprijetila bojkotom njihovih proizvoda. Uz to, kritičari su smatrali da bi se bilo kakva pametna tehnologija mogla pokazati previše riskantnom i nepouzdanom u stvarnim situacijama kad je netko prisiljen braniti svoj život ili kad policajci na terenu rješavaju neku stvarnu krizu.

Ipak, unatoč strahu od bojkota NRA, nedavno su čak tri američke tvrtke objavile da su razvile pouzdanu tehnologiju i da bi njihovo pametno oružje uskoro moglo doći do kupaca. Tvrtka LodeStar Works iz Idaha predstavila je prototip svog pametnog pištolja LS9 koji ima dvostruku zaštitu: aktivaciju pomoću otiska prsta i pomoću komunikacijskog čipa koji je spojen s pametnim telefonom ili narukvicom. LS9 je u posljednjoj fazi razvoja i uskoro bi se trebao naći na tržištu po cijeni od 895 dolara.

Tvrtka Biofire Smart Gun iz Colorada razvija pištolj s čitačem otiska prstiju, a pištolj kanzaške tvrtke SmartGunz LLC, koji je zaštićen RDIF signalom povezanim s čipom koji korisnik nosi u prstenu trenutno se nalazi na testiranju kod pripadnika snaga sigurnosti. Model 1911 Sentry Pistol trebao bi stajati 1995 dolara. Čini se, dakle, da pametno oružje postaje stvarnost. Barem u Americi.

Preostaje nam samo poručiti ljubiteljima oružja diljem svijeta da, dok čekaju da se domognu svog novog pametnog smrtonosnog ljubimca, što bolje sakriju njegove "gluplje" prethodnike, legalno nabavljene ili preostale iz raznih ratova, kako ne bismo morali čitati o novim tragedijama, a novi pištolji ispadnu pametniji od svojih vlasnika.