LJETNA ZABAVA

Morem možete jurcati u Corvetti. Ali u Dubaiju

11.07.2022 u 19:34

Bionic
Reading

Mnogi ljubitelji brzih sportskih automobila, čim priđu vodi, svoju strast zamjenjuju jednako strelovitim gliserima. Zašto onda ne kombinirati te dvije ljubavi svojevrsnim sportskim automobilom na otvorenom moru? Jedna tvrtka iz Dubaija pokušala je napraviti baš to.

Naime, tvrtka Waterlink počela je graditi glisere koji vjerno nalikuju elegantnim četverokotačima pa sada i pomorcima omogućava sjesti za volan koji više sliči automobilskome nego onom kod glisera. Iznajmljivanje jednog od tih amfibijskih vozila u Dubaiju košta otprilike 700 američkih dolara po satu, a za kupnju vlastitog primjerka potrebno je izdvojiti od 40.000 do 50.000 dolara, ovisno o specifikacijama koje želite. Čini vam se skupo? Očito ne razmišljate kao mnogo drugih koji se tom igračkom već zabavljaju.

Premda sve izgleda kao dobra ljetna zafrkancija, čini se da Waterlinkove lude kreacije ne pate ni od čega, posebno u smislu stila i brzine. Koliko se može vidjeti na snimkama iz Dubaija, i ovo i druga slična plovila imaju uvjerljivu, uglađenu i sportsku liniju nalik obljubljenom američkom muscle caru. Ima volan, papučicu gasa i mjenjač baš kao pravi automobil, ali nema kočnice nalik onima na jet skiju. Da biste usporili, morate samo smanjiti gas.

Kao i kod Corvette, motor se nalazi straga. Detalji su zasad oskudni, ali 1,8-litarski motor navodno nudi dovoljno buke da gliser potjera do najveće brzine od 100 km/h (54 čvora). To svakako nije atmosferski 6,2-litreni LT2 V-8 novog C8, ali je ipak impresivan. Budući se gliserom smatra plovilo s unutarnjim ili vanjskim motorom koje se kreće maksimalnom brzinom od 95 do 135 km/h, vodeni Corvette slobodno se može nazvati tim imenom.

Ni unutrašnjost plovila nije loša. Kokpit je opremljen nizom prekidača na središnjoj konzoli koji upravljaju svjetlima i brisačima vjetrobrana. Na ploči instrumenata nalazi se i mali GPS zaslon. Kao bonus, visoke stranice kokpita i vjetrobran znače da pomorci ostaju suhi, za razliku od onih na jet skiju.

Niste oduševljeni linijom Crovette? Nema problema! Waterlink je isto već napravio s Ferrarijem, a imaju više automobilskih inačica u pripremi, odajući počast Aston Martinu, Bentleyju, Bugattiju, pa čak i Fordovom kamionetu.

Ovo također nije prvi put da je Corvette u obliku plovila izašao na otvoreno more. Ranije ove godine, pomorski ZR 48 s 2700 KS pretekao je američku obalnu stražu. Ali, to je već druga priča.

Ako vam se sve svidjelo i imate dovoljno 'gasa' u novčaniku, ipak preporučujemo da, prije negoli posegnete za 40-50 tisuća dolara, odletite u Dubai i unajmite primjerak, tek da bi se uvjerili je li to baš za vas.