ŠIRENJE SVIJESTI BEZ GRANICA

Meksička otrovna žaba - 'sveta' životinja nove psihodelije

12.05.2022 u 08:56

Bionic
Reading

Ljudski se rod od pamtivijeka koristi raznim derivatima iz prirode za pojačavanje 'iskustva' u kulturološkim i religijskim ritualima, kao što je primjerice upotrebljavanje halucinogenih svojstava biljaka za izazivanje transa u šamanskim obredima.

Jedan su takav stoljetni izvor halucinogenih supstanci žabe - još u srednjem vijeku otrov Bufo Alvariusa, rijetke vrste žaba porijeklom iz meksičke pustinje Sonore, slavljen je kao lijek za razne bolesti, a toksičnim se osobinama žabljeg otrova bavio i Leonardo da Vinci.

Nakon što ga je nakratko rehabilitirala kontrakultura 60-ih godina prošloga stoljeća, upravo ovaj otrov danas ponovo dobiva na popularnosti – pušenje žabljeg otrova najnoviji je trend u halucinogenim drogama te je čak pokrenut i trend njegova korištenja u terapeutske svrhe – navodno je čak i Mike Tyson pohvalio 'iscjeliteljsku moć' otrova žabe.

Aktivni sastojak ovog otrova je psihodelična kemikalija 5-MeO-DMT, izrazito moćan prirodni psihodelik, četiri do šest puta snažniji od poznatijeg DMT-a. Iako se može konzumirati lizanjem leđa žabe, češće ga se ekstrahira, dehidrira i pretvara u prah koji se onda puši. Unutar deset do 30 sekundi od konzumacije počinje psihodelični trip koji distorzira slike i zvukove te može izazvati do 30 minuta potpune fizičke oduzetosti.

Korisnici ovo 'putovanje' opisuju kao osjećaj pojačane svjesnosti, te iskustvo povezanosti s višim silama i ponovnog rođenja. Često prijavljuju promjene raspoloženja i percepcije, te osjećaju da im ovako stečeni novi uvidi posreduju spiritualnu transformaciju i daju motivaciju za velike životne promjene.

Upravo to je ideja Bufo Alvarius Sanctuaryja u Tumulu u Meksiku, koji se reklamira kao iscjeliteljsko utočište gdje možete 'nahraniti dušu prirodnom terapijom te odmoriti misli i tijelo u savršenoj harmoniji'. Smještaj je ponuđen u 13 različitih, moderno ali u savršenom skladu s prirodom oblikovanih soba, uz svakodnevne health&mind programe opuštanja uz jogu, masaže i različite fitness programe. Najvažnije u ponudi su popularne terapije 'čišćenja' sekretom kambo žabe te žabe Bufo Alvarius. Dok je terapija kambo reklamirana kao 'putovanje unutar sebe', Bufo nudi 'putovanje veće od sebe', obećavajući liječenje trauma koje se manifestiraju kroz anksioznost, depresiju i ovisnosti, te bolje razumijevanje mentalnih i emocionalnih gordijskih čvorova 'koji bi se, ukoliko se ne liječe, mogli manifestirati kao psihosomatske bolesti'.

Iako uporaba ovoga halucinogena navodno seže unatrag i 100 tisuća godina, u doba Neandertalaca koji su upravo uz pomoć otrova žabe dosezali više razine svijesti, treba ipak znati da ova supstanca može izazvati snažne reakcije, emocionalne ali i fizičke, koji rangiraju od euforije i duhovno oslobađajućih iskustava do ubrzanog pulsa, povraćanja i pritiska u prsima. Konzumenti ponekad prijavljuju poremećaje spavanja, anksioznost i napadaje panike a neki ljudi nakon iskustva konzumacije ovoga psihodelika tjednima ne uspiju povratiti unutarnju ravnotežu.

Iako se čini da otrov žabe doživljava porast popularnosti koja bi mogla dovesti do svojevrsne 'renesanse psihodelije', znanstvenici ipak smatraju kako je zasad malo vjerojatno da će se uskoro provoditi istraživanja njegovih terapeutskih svojstava. Ukoliko se ipak odlučite otputovati u Meksiko i isprobati ovo iskustvo na vlastitoj koži, dobro je znati da bufotoksin sadrži srčane glikozide slične digoksinu koji imaju potencijalno fatalni učinak.