PRIRODA I TURIZAM

Maldivski resort spašava umiruće koralje

30.01.2022 u 07:46

Bionic
Reading

Turistički raj na Maldivima zbog svoje je niske nadmorske visine jedna od točaka na Zemlji koje su najugroženije klimatskim promjenama, jer im doslovno prijeti nestanak. No, to nije sve: već nekoliko godina tamo odumiru koralji, koji su jedan od najvažnijih magneta za posjetitelje iz cijeloga svijeta. Sada se kreće u njihovo spašavanje.

Još od 2016. na Maldivima je izblijedilo i umrlo čak oko 60 posto koralja, koji su se jedva oporavili od ranije slične katastrofe iz 1998., kad ih je odumrlo oko devedeset posto. Do izbljeđivanja koralja dolazi kad ti organizmi izgube boju zbog nestanka najvažnijih izvora hrane. Činjenica da do takvih događaja dolazi tako često - s razmakom manjim od deset godina između posljednja dva - govori koliko je situacija ozbiljna. Kao glavni uzroci obično se navode rast broja stanovnika, izgradnja na obali, pojačanje turističkog prometa... Uz to, neki od maldivskih atola su baš te 2016. postali gradilišta, jer se tamo nasipa zemlja kako bi se povećao teritorij. Posljedica je povećanje sedimenta u lagunama, a onda i gubitak kisika i hrane za koralje. Naravno, tu su i klimatske promjene, čak i minimalni rast temperature može pričiniti ogromnu štetu. Ovim organizmima glavni opskrbljivač hranom je alga koja živi u njima, ali ona nestaje čim se promijene uvjeti poput temperature mora, svjetla, zagađenja... Nema algi, nema ni energije za koralje. A kad koralji izgube boju, odlaze i druga stvorenja. Srećom, koralji se mogu oporaviti, ali ne smiju ostati predugo tako izbijeljeni, inače umiru.

Izvor: Promo fotografije / Autor: ABC Science

Sad malo dobrih vijesti. Premda je masovni turizam jedan od glavnih krivaca za propast koraljnih polja i na Maldivima i drugdje, ruka pomoći stiže baš s te strane. Luksuzni resort The Westin Maldives Miriandhoo, dio korporacije Marriott, pokrenuo je veliki projekt obnove koraljnih grebena, prvo sadnjom novih, a potom i nadzorom kako bi se osiguralo njihovo zdravlje i rast. Projekt vodi ekipa iz centra za vodene sportove u resortu AQUA. Netko će reći da se iskupljuju za građevinske pothvate kojima je podmorje ugroženo, ali poklonjenom konju ne gleda se u zube.

Ovo će biti jedan od najvećih pothvata za spašavanje koralja koji su ikad poduzeti na atolu Baa, koji je kao prirodni rezervat pod zaštitom UNESCO-a. Za sad se polažu probne nove kolonije koralja u posebna uzgajališta, kako bi se vidjelo kako će priroda odgovoriti na ovu intervenciju. Potom će u sljedećih nekoliko mjeseci projekt dobiti puni zamah utemeljen na rezultatima testnog razdoblja. Kad kolonije ojačaju bit će iz uzgajališta prebačene na greben, a pozitivan rezultat će biti važan ne samo za koralje nego i za ostatak morskog živog svijeta na atolu, od riba i drugih životinja, do sprječavanja erozije obalne crte.

Naravno, sve ovo jest korisno, ali je istodobno samo liječenje, a ne i zadiranje u uzroke kataklizme. Resorti na atolima će i dalje dovoditi tisuće turista, a onda i poželjeti proširiti svoje kapacitete, i na razne načine utjecati na okoliš. A onda će za koju godinu opet krenuti u spašavanje onoga od čega žive, a istodobno nesmiljeno uništavaju.