TAJNE JEZIKA KUĆNIH LJUBIMACA

Mačka netremice bulji u vas? Ima poruku za vas

26.02.2022 u 10:51

Bionic
Reading

Jedna od podjela ljudi ona je na ljubitelje pasa i ljubitelje mačaka. Ovi prvi nemaju previše problema u komunikaciji sa svojim kućnim ljubimcima. Kod pasa je prilično jasno kada su gladni, kada su sretni a kada tužni, kada je vrijeme za šetnju, a kada bi se samo htjeli igrati. Mačke, s druge strane, osim česte svojeglavosti, ponekad jednostavno zure u svoje vlasnike.

Bez obzira koliko dugo živjeli sa svojom mačkom, mnogim felinofilima i dalje nije jasno što predstavlja taj prodoran pogled. Je li moja mačka gladna? Je li ljuta na nekoga? Upozorava li me na nešto? Što se dovraga krije iza tih neproničnih mačjih očiju?

Na neka od tih pitanja pokušali su odgovoriti i znanstvenici, otkrivši pritom osnove jezika mačjeg zurenja. Prije svega, utvrđeno je da sve divlje vrste iz porodice mačaka - koje uključuju primjerice lavove, tigrove i leoparde – nepomično zurenje smatraju agresivnim i prijetećim ponašanjem koje uglavnom služi da bi se zaplašilo suparnika. Domaće mačke, međutim, tijekom tisućljeća suživota s čovjekom naučile su modificirati svoj zureći pogled i proširiti ga u jezik kojim pokušavaju komunicirati sa svojim ljudskim prijateljima. Mačke su vrlo inteligentna stvorenja i sve će učiniti kako bi izmanipulirale svoje vlasnike i ispunile svoje sebične ciljeve, pa čak i temeljito izmijeniti jezik svog pogleda: ono što je nekad predstavljalo isključivo prijetnju, danas može biti iskazivanje naklonosti i ljubavi.

Uglavnom, stručnjaci su utvrdili da mačke bulje u vas zbog jednog od nekoliko mogućih razloga: pokušavaju privući vašu pažnju, iskazuju ljubav prema vama, zbog nečega su ljute na vas, boje se nečega ili su naprosto gladne. Kako međutim znati što vam vaš ljubimac, dok vas netremice promatra, želi poručiti? Stručnjaci kažu da je ključno obratiti pozornost na cjelokupan govor mačjeg tijela.

Ako vaša mačka opušteno sjedi ili leži i bulji u vas, tada vam iskazuje naklonost. Ako je njezino tijelo napeto i repom maše lijevo-desno dok zuri u vas, vjerojatno ste joj se negdje zamjerili i bolje bi bilo da se maknete, a ako vas netremice gleda dok joj rep nepomično visi između nogu, tada se vaša mačka nečega boji i želi da ju zaštitite. Zurenje praćeno povremenim mijaukanjem znak je da je vrijeme za obrok, a ako mačka bulji u vas da vam privuče pažnju, ubrzo ćete saznati što želi.

Evolucijska popudbina mačaka vidljiva je i kod – treptanja. Naime, kad se divlje velike mačke sretnu u prirodnim uvjetima, prijeteći jedna drugoj netremičnim pogledom, treptanje je znak pomirbe. Kod domaćih mačaka i taj se signal modificirao: povremeno treptanje tijekom opuštenog zurenja znači izražavanje posebne ljubavi. Ako se to ponekad i vama događa, i poželite uzvratiti ljubav svom mačjem ljubimcu, trepnite i vi.