GASTRO-TRENDOVI

Zaboravite recepte s mesom, došlo je doba veganskih kuharica

10.02.2022 u 08:07

Bionic
Reading

Kad su i poznati restorani brze hrane počeli služiti veganske sendviče bilo je jasno da se vremena i svjetski trendovi ubrzano mijenjaju. Istovremeno, i fine dining restorani sada umjesto skupocjenih japanskih goveđih odrezaka i egzotične divljači moraju nuditi vrlo kreativna jela od, recimo, korjenastog povrća i gljiva. Taj se trend, sasvim logično, proširio i na literaturu

Zbog toga posljednju godinu-dvije mirne duše možemo nazvati dobom veganskih kuharica. Primjerice, pirjani tofu i gljive u umaku od đumbira i mladog luka iz kuharice 'Vegan Asian' autorice Jeece Uy recept je toliko pun umamija da će svatko brzo zaboraviti na prženu rižu s mesom. U kuharici 'Provechou' Edgara Castrejóna, koja sadržava 100 meksičkih veganskih recepata, gljive u njegovu veganskom pozole rojou, jelu koje se tradicionalno priprema sa svinjetinom i čilijem, klasičnoj kombinaciji daruju karakterističnu šumsku notu.

U posljednje vrijeme pojavilo se mnoštvo novih veganskih kuharica, često iz pera autora s područja etničkih kuhinja koje pripadaju kulturama poznatim po prekrasnim mesnim jelima, a koja se u tim izdanjima pojavljuju u obliku potpuno veganskih recepata. Zašto? Opći je dojam, naime, da  je veganstvo u porastu stoga što ljudi postaju sve svjesniji onoga što poljoprivreda čini našem planetu, a prije svega životinjama. K tome, sve ih češće zanima i odakle dolazi njihova hrana, a odbija ih masovno dostupno industrijsko meso.

Debitantska autorica Priyanka Naik, čija je kuharica 'The Modern Tiffin' puna globalnih veganskih recepata nadahnutih Indijom, slaže se s tim:

'Zahvaljujući nekolicini sjajnih dokumentarnih filmova i vrijednih istraživanja koja su bila javno dostupna tijekom posljednjeg desetljeća, shvatili smo zdravstvene prednosti biljne prehrane'.

Slijedom toga, jasno je da postoji sve šira publika koja želi kuhati zdrava jela na biljnoj bazi, koja nadilaze banalnu zdjelu zelene salate i avokada, a što u prvi plan stavlja etničke veganske kuharice. Te nove knjige, naime, najčešće posežu za principima korejske, japanske, meksičke, afričke, karipske i kajunske kuhinje, kako bi predstavile tradicionalne recepte bez mesa.

Uzmimo za primjer knjigu Priyanke Naik koja sadržava pikantni bhel puri od slanutka i bamiju punjenu kokosom s masalom. Slično, 'The Vegan Japanese Cookbook' autorice Asuke Atushi sadrži misom glazirane patlidžane i nanocha no kimono, pirjanu tikvu u japanskom stilu koja nikako nije mesno jelo na silu pretvoreno u vegansko.

'Najveći stereotip koji pokušavam srušiti jest da biljna hrana ne može biti autentična', kaže Joanne Molinaro, autorica knjige 'Korean Vegan'. Ona tvrdi da je mnogo veganskih chefova, uključujući i nju samu, okrivljeno za razvodnjavanje tradicionalne hrane.

'Ja samo želim pokazati kako korejsku kuhinju prilagoditi biljnoj prehrani, kao i istaknuti tradicionalno veganska korejska jela, čije podrijetlo seže u prošlost više od tisuću godina', objašnjava Molinaro.

Osim što je izdala kuharicu, Molinaro je posebno inspirativna i na Instagramu. Njezini dojmljivi videozapisi vode zainteresirane duboko u vegansku kuhinju koja je daleko od stereotipa o korejskoj hrani. U diljem svijeta popularnim korejskim televizijskim 'sapunicama' često se pojavljuju zdjele jjampponga, tteokbokkija i samgyeopsala, jela koja se uglavnom temelje na mesu. No, Molinarina knjiga prikazuje korejski BBQ umak njezine majke koji je tradicionalno veganski, zatim muchim ili kimchi od krastavca, dooboo jorim ili pirjani tofu i tteok, kao i kolače od riže koji su i veganski i bez glutena.

Za mnoge od ovih kuhara veganstvo nije trend, već zapravo najtradicionalniji aspekt kuhanja njihovih kultura i njihov kulinarski stil koji to odražava. Rabe povrće, žitarice, mahunarke, doslovno sve što je biljno... To je kuhinja usmjerena na povrće s toliko opcija za koje ljudi uopće i ne znaju da postoje.

Na Zapadu se, recimo, indijska hrana općenito drži zasitnom i teškom, na što indijski veganski chefovi odmahuju rukom. Naime, mnogi od njih od dječjih su se dana hranili laganim jelima koja su prema definiciji veganska, premda su ona u njihovim obiteljima bila obična, svakodnevna i bez ikakvih etiketa.

Bilo da želite isprobati njihove recepte iz prehrambenih ili etičkih razloga ili, pak, iz čiste znatiželje, nećete zažaliti.