IZ PROŠLOSTI HONG KONGA

Kowloon Walled City - najbizarniji grad 20. stoljeća

06.10.2022 u 17:09

Bionic
Reading

Kineska enklava unutar britanske kolonije Hong Kong, zatvoreni grad Kowloon, jedna je od najbizarnijih urbanih struktura 20. stoljeća, koja je prije rušenja početkom devedesetih godina bila mjesto s najvećom gustoćom stanovništva na Zemlji.

Zatvoreni grad Kowloon nastao je na mjestu drevne kineske tvrđave, unutar Novih teritorija Hong Konga koje je Kina 1898. godine iznajmila Velikoj Britaniji na rok od 99 godina. Na početku 20. stoljeća Hong Kong nije bio golema metropola kakva je danas, a u zatvorenom gradu Kowloonu opasanom zidinama živjelo je svega nekoliko desetaka ljudi.

Nakon japanske okupacije i završetka Drugog svjetskog rata, tvrđava koja je ostala pod upravom Kine počela je privlačiti brojne Kineze koji su bježali od građanskog rata ili tražili posao u obližnjem Hong Kongu. Populacija te minijaturne enklave površine od dva i pol hektara - što je tek nešto više od površine četiri nogometna igrališta - počela je ubrzano rasti.

Krajem šezdesetih broj stanovnika 'Kowloon Walled Cityja' premašio je deset tisuća, da bi do kraja osamdesetih na tom malenom području živjelo nevjerojatnih pedesetak tisuća stanovnika. Prema jednom istraživanju, to je značilo gustoću naseljenosti od milijun i 250 tisuća stanovnika na četvorni kilometar, što je tada bila - a i danas je - daleko najveća populacijska gustoća bilo gdje na planetu. Za usporedbu, u New Yorku živi oko 11 tisuća stanovnika po četvornom kilometru.

Kako bi se smjestili svi ti ljudi, pedesetih godina u Kowloonu je počela gradnja višekatnica bez ikakvih urbanističkih planova i poštivanja građevinskih propisa - jedino ograničenje bila je visina od 14 katova zbog obližnjeg aerodroma. Zgrade su građene jedna preko druge oko labirinta uskih uličica bez osnovne infrastrukture, a rezultat je bila bizarna urbana struktura iz noćne more. I život u zatvorenom gradu bio je kao iz noćne more.

Budući da je prema sporazumu između Britanaca i kineske nacionalističke vlade to područje bilo 'pod kineskom jurisdikcijom ali bez namjere da se ta jurisdikcija provodi', u Kowloonu nije bilo nikakve organizirane vlasti pa su gradom praktički vladale skupine organiziranog kriminala poznate kao trijade - najsnažnije su bile organizacije 14K i Sun Yee On. Grad je postao utočište za bjegunce od zakona i kriminalce svih vrsta, dok su trgovina drogom, ilegalno kockanje i prostitucija jednostavno cvjetale.

Policija je tek sedamdesetih godina počela ulaziti iza zidina i provoditi racije, ali samo u većim skupinama. Uz javnu potporu, osobito mlađih stanovnika, moć trijada počela je slabjeti, pa je 1983. okružni policijski zapovjednik objavio da je kriminal u gradu stavljen pod kontrolu. Ipak, kvaliteta života u Kowloonu, osobito sanitarni uvjeti, daleko su zaostajali za ostalim dijelovima Hong Konga, pa je zajedničko britansko-kinesko povjerenstvo zaključilo da bizarnu urbanu strukturu treba srušiti i pretvoriti je u javni park.

Kowloon Walled City Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Wiki

Tijekom nekoliko godina stanovnici su uz velike otpore iseljavani: vlada je osigurala 350 milijuna dolara za odštete, no neki od stanovnika nisu željeli napustiti svoje domove pa su prisilno deložirani. Rušenje Kowloona trajalo je od ožujka 1993. do travnja 1994., a danas se na njegovom mjestu nalazi prekrasna zelena oaza, Kowloon Walled City Park. Obrisi nekadašnje kineske tvrđave koja je postala grad i danas su vidljivi na snimkama iz zraka. U parku su sačuvani neki povijesni artefakti - poput ostataka stare kineske upravne zgrade i južnih ulaznih vrata - kao uspomena na najbizarniji grad 20. stoljeća.