SVJETSKE KULTURNE METROPOLE

Jesen i zima u Madridu mame događanjima

06.10.2022 u 08:38

Bionic
Reading

Brojni zaljubljenici u putovanja vole svoje itinerere usklađivati s važnim i velikim kulturnim događanjima u svjetskim metropolama, a kraj godine jedno je od najprivlačnijih razdoblja za 'kulturne turiste'. Među gradovima koji na taj način privlače goste, Madrid je jedan od najzanimljivijih

Madrid je nedvojbeno grad bogat kulturnim događanjima, ali manje je poznato da se u posljednje vrijeme etablirao kao svjetska prijestolnica mjuzikla na španjolskom jeziku, postavljajući veliki izbor vrhunskih produkcija. Njih se može pogledati tijekom cijele godine u brojnim dvoranama na aveniji Gran Vía, također poznatoj kao 'madridski Broadway', kao i drugim kazalištima i kulturnim prostorima diljem glavnog grada Španjolske. Rujan je bio obilježen premijerama predstava koje će biti moguće pogledati sljedećih mjeseci — 'Malinche' (dvorana IFEMA Madrid), novi mjuzikl 'Nacha Cana' koji opisuje rađanje populacije mestizo, ili klasika poput 'Cantando bajo la luvia' (Teatro Nuevo Apolo) i 'Dirty Dancing' (Espacio Ibercaja Delicias).

Tu su i španjolske adaptacije popularnih dječjih knjiga, kao što su 'Matilda' (Nuevo Teatro Alcalá) i 'Charlie y la fábrica de chocolate' (Espacio Ibercaja Delicias), kao i 'Forever', najbolja predstava o kralju popa Michaelu Jacksonu (Teatro La Latina). Listopad i studeni donose premijere 'Mamma Mía!' (Teatro Rialto), 'La historia inminable' (Teatro Calderón), 'Los Puentes de Madison' (Teatro EDP Gran Vía) i 'Los chicos del coro' (Teatro La Latina). K tome, priprema se još jedna sezona produkcije 'El Rey León' (Teatro Lope de Vega), koja se prikazuje već više od deset godina, zatim 'Tina, el musical de Tina Turner' (Teatro Coliseum), 'We Will Rock You' i 'WAH Madrid' ( IFEMA Madrid).

Do konca godine Madrid pozdravlja i program prepun sjajnih izložbi. U posljednja četiri mjeseca godine odvijat će se najnovije izdanje priredbe 'Madrid is Culture', koja predstavlja izbor najboljeg što nude vodeći muzeji i kulturni prostori glavnog grada, sve uz izložbe koje će debitirati ove jesensko-zimske sezone. Spomenimo samo one najvažnije: 'Picasso/Chanel' (Muzej Thyssen-Bornemisza), 'Još jedna renesansa' (Muzej Prado), 'Žene bez šešira' (Fernán Gómez, Centro Cultural de la Villa), 'Kralj Tut', 'Čudesne stvari' (MAD, Madrid Artes Digitales), 'Hergé. Izložba' (Círculo de Bellas Artes) te 'Sybilla. Nevidljiva nit' (Sala Canal Isabel II).

U obilju događanja, svakako treba spomenuti i svjetsku premijeru izložbe 'Labirint' Tima Burtona. Naime, Madrid je prvi grad koji će ugostiti ovu impresivnu izložbu koja istražuje kreativni svemir filmova tog američkog redatelja. Doista jedinstveno iskustvo temelji se na izvornom umjetničkom djelu koje je stvorio sam Burton, a osvrće se na različite faze redateljeve profesionalne karijere. Posjetitelji mogu očekivati jedinstvenu turneju kroz tematske sobe sa svjetlima, tehnologijom, glazbom, scenografijom i kostimima iz njegovih filmova. Izložba se održava u Espacio Ibercaja Delicias do 11. prosinca.

Posjete predstavama i izložbama najbolje je kombinirati s užicima u ponajboljim gradskim restoranima. Ako volite vrhunsku kuhinju, treba znati da je Dabiz Muñoz 20. rujna, drugi put zaredom, proglašen Najboljim chefom svijeta na priredbi The Best Chef Awards pa vrijedi posjetiti njegov restoran DiverXO (jedini madridski s maksimalne tri Michelinove zvjezdice), dakako uz što raniju rezervaciju, jer je stalno pun.

Za one koji već dobro poznaju madridsku restoransku scenu i skloniji su tradiciji negoli avangardi, skrećemo pozornost na jedan novitet. Zove se El Lince, a radi se o najnovijem projektu chefa Javija Estéveza. S jednom Michelinovom zvjezdicom u džepu, dodijeljenom njegovom restoranu La Tasquería, njegov novi kulinarski pothvat smješten je u četvrti Chamartín, a ime je dobio prema nekadašnjoj zalogajnici koja se četrdeset godina nalazila u istoj prostoriji. Na tradicionalnom jelovniku su brojna poznata jela, prije svega gulaši i složenci, s posebnim osvrtom na iznutrice koje se nalaze u nizu klasičnih opcija. Tu je i karta pića s ekskluzivnim koktelima kreiranim posebno za restoran.