NAMIRNICA BEZ KOJE NE MOŽE NITKO

Jaje – čudesan sastojak ili tihi ubojica?

12.04.2022 u 08:25

Bionic
Reading

Prepeličje, pačje, nojevo, guščje ili obično, kokošje? Jaja mnogi smatraju najzdravijom namirnicom na svijetu jer sadrže visokokvalitetne proteine i masti, kao i ljudskom organizmu nužno potrebne vitamine i minerale. Osim što su nutritivno izuzetno bogata, jaja su i lako dostupna namirnica, a uz to se i jednostavno pripremaju.

Istodobno, međutim, zbog visoke razine kolesterola mnogi ih smatraju tihim ubojicom. Dok jedni upućuju na zdravstvene prednosti jaja – bogato je nutrientima poput luteina, pigmenta koji se povezuje s vidom i smanjenjem rizika od bolesti očiju, pa zeaksantina i kolina, koji se povezuje sa zdravljem mozga, dobar je izvor vitamina A, D i B12, kalcija, magnezija, željeza (…), drugi podsjećaju na istraživanja prema kojima ispada da je jaje za zdravlje gotovo jednako štetno kao i pušenje.

Pa ipak, teško da postoji univerzalnija namirnica – vjerojatno nema regije u svijetu u kojoj jaja nisu neizostavan dio prehrane. Bez njih ne mogu slastičari, kuhari, barmeni, a čak je i vinarima ponekad potrebna pomoć ovog čudotvornog 'lijeka' – oni tradicionalniji upravo jaja koriste za uklanjanje taloga i tanina kako bi vino dobilo svoju karakterističnu bistrinu.

Jaja su sastavni dio nekih od najpopularnijih jela na svijetu. Čak se i najslavniji svjetski chefovi redovito upuštaju u pripreme 'savršene kajgane' ili Jaja Benedikt. Prepeličja su jaja poznata delikatesa, kao i nojeva, najveća na svijetu – s jednim jajetom može se nahraniti četveročlana obitelj, a kuha se gotovo dva sata! Ako niste znali, jaja se mogu i marinirati, a možda ste čuli i za azijski specijalitet poznat kao 'stoljetna', ili 'tisućljetna' jaja, koji se priprema tako što se pačja jaja tjednima, a nekad i mjesecima, namaču u mješavini pepela, živog vapna, začina i rižinih ljuski? S vremenom, sastojci prodiru kroz ljusku i izazivaju kemijsku reakciju uslijed koje žumanjak i bjelanjak potamne a konzistencija se mijenja u želatinastu masu.

Jeste li znali da upravo bjelanjak viskiju daje finu kremastu pjenušavost i baršunastu teksturu? Da princes krafne pahuljasto rastu u pećnici samo zahvaljujući jajima umiješanim u lisnato tijesto? Da jedan od najboljih umaka svijeta, umak Holandez, ne bi postojao bez žumanjka, koji vezuje maslac i tekućinu dajući umaku njegovu karakterističnu kremoznost?

Čak su i omlet i palačinke redovite delicije na menijima najskupljih svjetskih restorana, pa nije bez veze što većina budućih slavnih kuhara svoju karijeru započinje od učenja prženja jaja: bez senzibilnog pristupa temperaturi teško da ćete ovu navodno najjednostavniju namirnicu na svijetu uspjeti dobro spraviti.

Možda je točno da nije dobra ideja svakoga dana doručkovati jaja, no život bez ove namirnice zapravo je nezamisliv.