GENETIKA I GASTRONOMIJA

Supergurmanice: Vjerujte ženskom osjetilu okusa i mirisa

22.03.2022 u 08:15

Bionic
Reading

Osjetljivi ste na mirise? Hrana u vama izaziva složene asocijacije na najrazličitije okuse? Dok se vama čini da je svijet prepun okusa i mirisa, vrlo često prilično neugodnih, drugi misle da ste preosjetljivi i da pretjerujete s reakcijama?

Ako ste u stanju prepoznati tragove okusa koje drugi uopće ne primjećuju, opustite se: najvjerojatnije pripadate u skupinu tzv. supergurmana, osoba koje zahvaljujući posebnom genu na 7. kromosomu imaju osjetljivije nepce i veći arsenal okusnih pupoljaka na raspolaganju, pa je tako i njihov doživljaj okusa značajno intenzivniji nego kod 'normalnih' ljudi. Superosjetljiva osoba raspolaže s u prosjeku 420 okusnih pupoljaka po kvadratnom centimetru jezika – usporedbe radi, 'normalni gurmani' imaju ih prosječno oko 180, a ljudi slabijeg osjetilnog raspona samo 100.

Ako se slučajno prepoznajete u opisu supersladokusca, znajte i to da ste dio ograničene skupine – studije pokazuju da pojačani intenzitet osjetila okusa ima tek četvrtina svjetske populacije. Druga četvrtina otpada na ljude s nerazvijenim osjetilom okusa, dok ostali spadaju u skupinu 'običnih sladokusaca'.

A ako ste slučajno uz to i žena te pritom i azijskoga podrijetla, imate još veće šanse biti supergurman: znanstvenici su utvrdili da u tu skupinu spada više žena nego muškaraca, i to osobito u Aziji, dok ih je nešto manje u Europi i SAD-u.

Također, prije nekoliko godina jedna je brazilska studija utvrdila da žene puno delikatnije reagiraju na mirise, kao i to da ih daleko bolje pamte. Znanstvenici su ponudili i objašnjenje za to: ženski olfaktorni sustav koji se nalazi u mozgu ima gotovo 50 posto više živčanih stanica nego muški. Drugim riječima, žene raspolažu s daleko većom količinom neurona koji im omogućuju značajno bolju olfaktornu osjetljivost.

A budući da je za naš subjektivni doživljaj okusa čak i bitniji nos – hrana se naime, 'kuša' dvaput: jednom kroz nos, odnosno, percepcijom mirisa, a drugi put kroz usta, a znanstveno je utvrđeno da je olfaktorna percepcija kod kušanja hrane daleko važnija od gustatorne – ispada da su žene itekako superiorne muškarcima kad je riječ o kušanju i njušenju.

Tako, iako smo uglavnom skloni pretpostaviti da su muškarci općenito bolji procjenitelji okusa i mirisa – osobito s obzirom da je u svijetu više muškaraca koji postaju vrhunski chefovi, vinari i somelijeri – ispostavlja se da to nije točno: najnovije studije otkrivaju da žene općenito imaju daleko osjetljivije osjete okusa i mirisa od muškaraca.

Tu tezu podupire i nedavna studija tima neuroznanstvenika sa Sveučilišta u Pennsylvaniji. Naime, praćenje tijeka živčanih vlakana u mozgu pomoću difuzijske tenzorske slike (DTI) između ostaloga je pokazalo da su kod žena dvije moždane hemisfere u prosjeku čvršće povezane nego kod muškaraca. To, tvrde znanstvenici, sugerira da žene u prosjeku imaju bolji osjet mirisa i prepoznavanja okusa.

Dakle, za razlike u osjetilnim sposobnostima među spolovima odgovorna je genetika.

No, suprotno onome što biste možda očekivali, biti superperceptivan na okuse ne znači da automatski spadate u prirodno privilegiranu skupinu hedonista, gurmana i sladokusaca! Naprotiv, sva je prilika da će takvim ljudima njihov izuzetno razvijen osjet okusa češće upropastiti sav užitak. Isto tako, supergurmani sa svojim specijalnim genetskim predispozicijama obično ne vole hranu kao što su grejpfrut, cikorija i gorkasto povrće.

Zato, po mišljenju američke znanstvenice Linde Bartoshuk, većina vrhunskih kuhara i vinskih stručnjaka uopće ne pripada u kategoriju supergurmana već onih "običnih". Možda je to odgovor na pitanje zašto je u gastronomskom biznisu manje žena somelijerki ili slavnih kuharica nego muškaraca, iako su žene genetski bolje opremljene za taj posao.