geografija kriminala

Hrvatska, zemlja u kojoj je sigurno šetati noću

20.01.2022 u 09:35

Bionic
Reading

U priličnom broju statističkih tablica Europske unije Hrvatska se nalazi na niskim mjestima, posebno u ekonomskim pokazateljima. Ipak, postoji jedna rang lista na kojoj je Hrvatska na drugom mjestu - po osjećaju sigurnosti tijekom šetanja noću

Razina kriminala u Hrvatskoj relativno je niska u odnosu na bogatije zemlje središnje i zapadne Europe, a da i ne spominjemo svjetske prijestolnice zločina poput velikih južnoameričkih metropola ili pojedinih četvrti Detroita, Baltimorea, Chicaga ili nekog drugog velikog grada u SAD-u.

Primjerice, prema podacima Eurostata za 2019. godinu, posljednju za koju je dostupna cjelovita statistika, Hrvatska je zemlja u kojoj je najmanji postotak stanovništva osobno svjedočio nekom zločinu, nasilju ili vandalizmu. U prosjeku je 11 posto stanovnika Europske unije imalo neko takvo traumatično iskustvo, a takvih je u Hrvatskoj bilo samo 2,7 posto – daleko najmanje u EU-u.

Ne iznenađuje da su nasilna kaznena djela češća u gradovima nego u ruralnim područjima, no kad se gledaju pojedine zemlje, obrazac je teže uočiti, ako ga uopće ima. Naime, najveći postotak očevidaca nasilnih zločina zabilježen je u Bugarskoj, više od 20 posto, a zatim u mediteranski opuštenoj Grčkoj i prebogatoj Nizozemskoj. S druge strane, nakon Hrvatske, najmanje nasilne zemlje EU-a su Litva i Poljska.

Čini se, dakle, da je Hrvatska, unatoč mogućim subjektivnim impresijama njezinih stanovnika, vrlo sigurna zemlja, pokazuju to i podaci portala Numbeo. Tu činjenicu vjerojatno nosimo u podsvijesti i kad u toplim proljetnim večerima odlučimo sami prošetati po kvartu. Osjećaj sigurnosti tijekom šetanja po mraku nije nužno povezan sa stopom kriminala u nekoj zemlji – on dakako varira ovisno o dobnoj skupini i spolu šetača, infrastrukturi koja postoji u susjedstvu, mogućoj prisutnosti opasnih životinja, pa i kulturnim vrijednostima neke zajednice. Ipak, taj subjektivni osjećaj sigurnosti jako je važan za kvalitetu života, što su Hrvati nebrojeno puta čuli od stranih posjetitelja kojima nije bilo jasno kako je moguće da se, primjerice, djeca igraju na ulicama do kasnih večernjih sati.

U tom smislu, rezultati nedavnog istraživanja o osjećaju sigurnosti tijekom noćnih šetnji nikoga nisu iznenadili. Uz Dansku, Island, Češku i Švicarsku, među najsigurnijim zemljama u Europi nalazi se na drugom mjestu i Hrvatska. Sigurnije od Hrvata u noćnoj šetnji osjećaju se samo – susjedi Slovenci.