EKSKLUZIVNA MODA

Hermèsovi satovi kao posveta - šalovima

11.09.2022 u 21:02

Bionic
Reading

Hermèsova serija satova na temu poznatih svilenih šalova te tvrtke ubrzano postaje jedna od najzanimljivijih tematskih serija satova ograničenih izdanja. To je, naravno, za nišersku publiku, ali istovremeno i ono što ju čini tako hrabrim i uspješnim pothvatom. Ideja da 'nije za svakoga', naime, definicija je vrhunske ekskluzivnosti.

Satovi iz te serije repliciraju Hermèsove slavne šalove, u ovom slučaju modele iz kolekcije 2022, čiji su uzorci smanjeni i prilagođeni brojčanicima uporabom različitih urarskih zanata, uključujući drvenu intarziju, emajliranje, minijaturno slikanje i graviranje, što nije nimalo lak zadatak.

Primjerice, replika jednog brojčanika sata serije 'Story', kako tvrdi Hermès, predstavlja izraz 'potpuno digitalnog' svijeta. Šal, koji je dizajnirao britanski dizajner John Burton, reinterpretira uporabu društvenih medija i 'jedinstvenu umjetnost inscenacije, neobičan svemir prikazan ispod pogleda raznih životinja zabavljenih vježbom selfieja', navodi se u izjavi robne marke.

Životinje uključuju pauna, zeca, razigranog majmuna, tukana s cilindrom (Hermès i inače voli tukane) i kornjaču koja nosi polucilindar, od čega bi zadnje trebao biti naklon britanskom dizajneru. Budući se radi o Hermèsu, konj zauzima središnje mjesto u sceni, a jaše ga princeza koja snima selfie uz pomoć selfie štapa..., nešto što će jednog dana možda izgledati arhaično, ali će sigurno izazivati zanimanje za današnju eru samodopadnosti. Čitava scena ručno je oslikana na sedefu, a kućište promjera 38 mm izrađeno je od 18-karatnog bijelog zlata, s 82 dijamanta umetnutih u okvir i opremljeno remenom od aligatorove kože. Model je ograničen na 24 komada i ima cijenu od 69.200 eura.

U središtu još jednog sata serije 'Story', koji je pobudio posebno zanimanje, nalazi se tigar, a brojčanik mu je napravljen tehnikom drvene intarzije, uključujući 290 pojedinačnih komada izrezanih od drveta tulipana, šljive, jasena, javora i platane. Majstor intarzije započeo je pomnim odabirom komada drva prema vrsti, zrnatosti, boji i teksturi, nakon čega mu je bilo potrebno pet dana da sastavi tigra, uključujući i njegove oči od tirkiza.

Tigar je okružen leptirima, kolibrićem, paunom i kornjačom u polucilindru. Sve su životinje ručno ugravirane zlatnom aplikacijom i oslikane. Pored njih su i zec i bogomoljka, minijaturno oslikani slojevima emajla, a je sve postavljeno na brojčanik od poludragog ahata. Kućište od 38 mm je od ružičastog zlata, a okvir je ukrašen s 82 dijamanta. Taj je sat ograničen na 12 komada i ima cijenu od oko 90.000 eura. Remen je od kože aligatora, u krem bijeloj boji. Oba modela pokreće automatski mehanizam Hermès kalibar H1912, sa satima i minutama te rezervom snage rada od 50 sati.