SATOVI: GREUBEL FORSEY

Novi Tourbillon, urarska posveta arhitekturi

06.08.2022 u 19:09

Bionic
Reading

Nekonvencionalni mehanizmi su, poznato je u svijetu urarstva, specijalnost marke Greubel Forsey. Komponente kalibra (poseban mehanizam sata) te tvrtke općenito su raspoređene u 3-D skulpturalnom obliku s otvorenim brojčanicima. U posljednje vrijeme dio repertoara robne marke postaju i kućišta neobičnog oblika.

Kućište 24-Seconde Architecture ima oblik konveksnog čunjastog. Što je to, pitate se? U suštini - bazni dio stošca, koji se tu manifestira kao kućište sata, ono koje je šire na stražnjoj strani (47,05 mm) nego oko bezela, odnosno prstena koji okružuje kristalno staklo (45 mm). Dakle, penje se prema gore od zapešća do vrha kroz svoju debljinu od 16,8 mm. I dok s gornje strane izgleda okruglo, blagi zaokret kućišta pod drugim kutom pokazuje njegov konveksni oblik, nešto što sat čini ergonomičnijim za nošenje, da i ne spominjemo estetski privlačnijim.

Greubel Forsey kaže da je estetska svrha oblika sadržavati 'dovoljno volumena da u potpunosti prikaže arhitekturu mehanizma, dok u isto vrijeme ostavlja dojam znatno manjeg sata nego što zapravo jest'. Satovi ove marke često su prilično veliki na zapešću (s obzirom na sve tehničke komponente potrebne za izradu visokog sata), tako da će ovo biti dobrodošla promjena za kolekcionare koji traže bolji izgled.

Unatoč svom profinjenom obliku, 24-Seconde svejedno ima dosta 'urarske težine'. Čak 354 komponente mehanizma izgledaju kao da lebde u prostoru, s najvećim elementima (poklopac cilindrične metalne kutije na 11 sati i kučište tourbillona, dodatka mehanici sata za povećanje točnosti, na 6 sati), koji dominiraju kompozicijom. Indikator rezerve snage nalazi se između njih na 3 sata, a sve te tri glavne komponente usidrene su sferičnim mostovima od titana. Polirane su do impresivnog sjaja, uključujući ukošenja i upuštanja.

Poklopac cilindrične metalne kutije je lakiran, kružno zrnat i s ugraviranim logotipom Greubel Forsey te sadrži ne jednu, nego tri koaksijalne, serijski spojene opružne metalne kutije, što sve satu daje rezervu snage od 90 sati. Mehanizam koji kontrolira prijenos energije od njezina izvora do mehanizma brojčanika nagnut je pod kutom od 25 stupnjeva i brzo se okreće - jednom svake 24 sekunde, što pridonosi kronometrijskom učinku.

Greubel Forsey se pobrinuo da onaj koji nosi sat dobije puni pogled na komponente. Traka kućišta izrađena je od safirnog kristala, tako da se može vidjeti cijeli raspored, kako s vrha, tako i sa strane. Osim preglednosti, marka se pobrinula da sat bude i vizualno lak. Oznake i vrhovi satnih i minutnih kazaljki bogato su presvučeni Super-LumiNova noćnim označivačima sati i kazaljki, kako bi se istaknuli u odnosu na odvažnu arhitekturu brojčanika. K tome, nije moguće ne zamijetiti malu sekundnu kazaljku (jedinstveni vrh crvene strelice na izbočenom disku na 8 sati). Na koncu, točno vrijeme još je uvijek bitno (za neke).

Grebuel-Forsey Izvor: Grebuel-Forsey / Autor: Promo

Čitav sklop krasi još jedan prepoznatljivi element Greubel Forseya -  isticanje vrijednosti robne marke određenom sintagmom. Često se (iako ne uvijek) pojavljuje na različitim mjestima na satovima te marke, uključujući osnovnu ploču, stražnju stranu ili stranu kućišta. U slučaju 24-Seconde Architecture slogan, izveden reljefno ugravirano oko unutarnjeg okvira, na francuskome kaže -  'Architecture, Harmonie, Innovation, Technique, Bienfacture (Craftsmanship), Passion, Science, Exclusivité, Créativité'. To je ujedno i mantra koja danas definira luksuzno urarstvo.

Što se tiče ekskluzivnosti, ovaj komad je u skladu s etosom brenda — samo 11 komada 24 Secondes Architecture bit će napravljeno 2022, a potom po 18 komada godišnje do 2025, dakle ukupno 65. Cijena? Sitnica! Pola milijuna eura ili dolara, kako već hoćete.