VIRALNA SENZACIJA SLAVNOG RESTORANA

El Cielo svoje goste 'tretira' i čokoterapijom

07.09.2022 u 08:44

Bionic
Reading

Ove godine milijuni znatiželjnika zabavljaju se gledajući video koji je isprva mnoge zbunio. Naime, na njemu vidimo ženu kako sjedi okružena čašama šampanjca, dok ruke podiže iznad velike sive zdjele kada joj konobar priđe s bijelim vrčem. On nije tu da, kako bi se moglo pomisliti, dovrši posluživanje nekog jela zalijevanjem umakom

Umjesto toga, on počinje zalijevati čokoladni umak po ženinim dlanovima dok ona marljivo pere ruke tekućim slatkišem. Konobar zatim priđe gospodinu koji sjedi do nje i ponovi postupak. Dvojac potom gura prste u usta i kima jedan drugome sa širokim osmijehom. To je, nedvojbeno, jedno od neobičnijih posluživanja koje ćete ikada vidjeti.

Na Twitteru je video odavna premašio deset milijuna pregleda, a mnogi od njih zapitali su se je to to kakva šala koju je kuhinja pripremila naivnim gostima ('Zaboga, dajte im žlice', napisao je jedan pratitelj zaprepašteno u komentaru). No, nije se ni izbliza radilo o tome.

Par koji spominjemo - dobitnica Latin Grammyja Mariaca Semprún i venezuelanski romanopisac Leonardo Padrón, zapravo se na videu nalaze u El Cielu u Miamiju, restoranu s impresivnim degustacijskim jelovnikom chefa Juana Manuela Barrientosa, vlasnika Michelinove zvjezdice u ispostavi svoga restorana u Washington DC-ju, dok se njegov paradni restoran u kolumbijskoj Bogoti nalazi na 74. mjestu popisa najboljih restorana Latinske Amerike.

Čokoladna kupka za ruke gostiju večernji je spektakl njegova degustacijskog jelovnika koji košta 197 dolara (na tom meniju nalazi se odmah nakon 'Macarona od krvavice' te dva slijeda prije 'Drveta života', komadića kruha od juke - latinoamerička biljka srodna agavi, s jestivim cvjetovima i plodovima - koji se poslužuje na vrhu žičanog bonsai stabla.

El Cielo Izvor: El Cielo / Autor: Promo

Posluživanje jela nazvanog 'Čokoterapija' zapravo započinje čišćenjem ruku malim ručnikom, nastavlja čokoladnom kupkom, nakon čega slijedi polijevanje ruku gosta vodom koja se cijedi u veliku zdjelu te završava ubrusom za sušenje ruku. Sve je posve u skladu s restoranom koji teži avangardnom stilu kuhanja, u ovom slučaju ukorijenjenom u kolumbijskoj kulturi, kao i drugim latinoameričkim kuhinjama. Jelo je zapravo oda čokoladi, koja se u danima prije europske kolonizacije rabila kao valuta.

Ideja iza ispiranja ruku čokoladom, prije negoli ju gost poliže s prstiju i ruku, jest 'probuditi osjetila' na početku obroka. Ono što se čini vjerojatnijim jest da je 'Čokoterapija' zamišljena kao vrlo efektan 'štos', kao stvoren za eru Instagrama, što je jasno vidljivo kada pretražujete postove napravljene na bilo kojoj od lokacija El Ciela. Gosti na njima redovito pokazuju svoje 'čokoladne rukavice', uz tekstove poput  'Bi li i ti malo ovoga?'.