NAJZANIMLJIVIJI NOVI MUZEJI

Od snovitog Fellinijevog svijeta, preko belgijske mode do genijalnog Muncha

10.06.2022 u 10:42

Bionic
Reading

Širom svijeta svake godine niču novi muzeji, često usko specijalizirani i obvezno u atraktivnim zdanjima koja ih uvrštavaju među najzanimljivije turističke atrakcije, čak i za one koje tema muzeja zanima možda tek površno

Svi ti muzeji imaju različite povode i razloge postojanja, i posvećeni su različitim osobama ili događajima ili jednostavno pojavama. Prestavljamo nekoliko najzanimljivijih novih muzeja, na različitim kontinentima.

Museo Fellini (Rimini, Italija)

Filmovi Federica Fellinija ekstravagantni su i fantastični i često brišu granice između mašte i stvarnosti. Stoga je sasvim prikladno da je istoimeni filmski muzej u talijanskome Riminiju, Fellinijevom rodnom gradu 'opjevanom' u slavnom 'Amarcordu', nešto poput pejzaža snova. Proteže se preko dvije povijesne zgrade i trga te nudi uistinu impresivno iskustvo - slike se pojavljuju na zidovima kad posjetitelji puhnu u pero, fontane prskaju sitne kapljice kako bi oponašale redateljeve filmske pejzaže pune magle, a može se nasloniti i na divovsku skulpturu Anite Ekberg, zvijezdu Fellinijevog filma 'Slatki život'.

M+ (Hong Kong)

Najuzbudljiviji novi muzej u Hong Kongu nastajao je gotovo čitavo desetljeće (zbog kašnjenja u izgradnji, problema sa cenzurom i drugih nedaća), ali je konačno otvorio svoja vrata u studenome 2021. Sada je jedan od najvećih muzeja suvremene umjetnosti na svijetu, s ukupno 65.000 četvornih metara. Vizualni doživljaj počinje mnogo prije nego što čovjek uopće uđe, zahvaljujući ogromnim LED ekranima koji projiciraju pokretne slike preko luke Victoria. Muzej se trenutačno može pohvaliti s oko 8000 radova - od fotografija Ai Weiweija do cijelog sushi bara dopremljenog iz Tokija.

MoMu (Antwerpen, Belgija)

Kultni muzej mode u Antwerpenu, ModeMuseum (MoMu), ponovno je otvoren nakon trogodišnje obnove i moderniji je i relevantniji nego ikad. Pod vodstvom belgijske tvrtke B-architecten, sjajna preobrazba prostora uključuje novi kafić, dvije predavaonice i proširene izložbene površine. Stalna kolekcija u čast flamanskih dizajnera i dalje je netaknuta, ali posjetitelji sada mogu očekivati i niz kulturno značajnih predmeta iz globalne modne povijesti. Raspon je nevjerojatan – od detaljne lekcije iz povijesti čipkarstva u Antwerpenu do nekoliko komada iz linije odjeće SKIMS Kim Kardashian.

Museo de Arte Contemporáneo Atchugarry (Manantiales, Urugvaj)

Jedna od novih kulturnih atrakcija Latinske Amerike o kojima se najviše govori je MACA, prvi urugvajski muzej suvremene umjetnosti. Dizajnirao ga je Carlos Ott, a izgleda kao kostur futurističkog plovila. Valovita struktura te ode lokalnome krajoliku počiva na kosim gredama od lokalnih debala eukaliptusa, dok su na pastoralnom obodu nanizane apstraktne mramorne skulpture Pabla Atchugarryja, umjetnika koji je vodio cijeli projekt. Unutrašnjost zauzimaju tri glavna izložbena prostora, od kojih jedan ima stalnu kolekciju posvećenu regionalnim umjetnicima, kao što su Julio Le Parc, Carlos Cruz-Diez, Joaquín Torres García i Ernesto Neto, dok su druga dva rezervirana za privremene međunarodne izložbe.

Knjižnica Haruki Murakami (Tokio, Japan)

Nema mnogo knjižnica koje se nađu na turističkim listama. Ipak, knjižnica Haruki Murakami u Tokiju posvećena kultnom piscu, vjerojatno jednom od najcjenjenijih japanskih književnih izvoznih proizvoda, zasigurno je izuzetak. Dizajnirao ga je zvjezdani arhitekt Kengo Kuma, a nalazi se u sklopu Sveučilišta Waseda (gdje je Murakami studirao desetljećima prije). Čini se nadrealnim, baš kao i svjetovi oblikovani u Murakamijevim romanima. Viseće drvene krivulje protežu se preko pročelja, privlačeći posjetitelje u dramatičan drveni prostor nalik katedrali, nazvan Police uz stepanice, s obje strane obložen knjigama vezanim uz Murakamija. Prostor je dom za oko 3000 knjiga, rukopisa i originalnog materijala (uključujući bezbroj izdanja na stranim jezicima) te salon u kojem se pušta glazba s njegovih omiljenih ploča. U podrumu se nalazi replika njegove radne sobe, uz studentski kafić u kojem se poslužuje njegova omiljena tamno pržena kava i jela nadahnuta njegovim romanima.

Munchmuseet (Oslo, Norveška)

Originalni muzej Edvarda Muncha nalazio se u Tøyenu u okrugu Gamle Oslo. Svoja vrata otvorio je 1963, u spomen na Munchov 100. rođendan. Zbirka se sastoji od Munchovih djela i članaka, koje je darovao općini Oslo nakon svoje smrti, zatim radova koje je donirala njegova sestra Inger Munch, kao i raznih drugih djela. U ljeto 2021, 28.000 umjetničkih djela premješteno je iz starog muzeja u novi, koji je dizajnirao Juan Herreros, u četvrti Bjørviki. Otvorio ga je kralj Harald V 22. listopada 2021. Nakon što pregledaju kolekciju Munchovih i djela drugih ekspresionista, posjetiteljima se preporučuje uputiti se na gornji kat, na piće u baru Kranen, gdje se poslužuju prirodna vina uz pogled na luku Osla.

The Academy Museum of Motion Pictures (Los Angeles, SAD)

Do sada su ljubitelji filma u Los Angelesu bili ograničeni na ture po filmskim studijima, poznatih filmskih lokacija i atrakcije Hollywood Boulevarda. No, Muzej Američke filmske akademije konačno je otvoren prošlog rujna u renoviranom prostoru koji je dizajnirao slavni Renzo Piano (četvrt nazvana Museum Row), dajući poklonicima i simpatizerima filma sveobuhvatan pogled na holivudsku industriju. Postoji opsežna zbirka predmeta iz nezaboravnih filmova koji se šire na tri kata, a futuristička betonska i staklena kugla dodana je kao kino dvorana s 1000 sjedala. No, muzej nije samo mjesto za fotografiranje crvenih papučica koje je u 'Čarobnjaku iz Oza' nosila Judy Garland, čitanje prvih verzija poznatih scenarija ili divljenje kultnoj statui Oscara (možete se i fotografirati kako ju držite), već prije svega muzej koji odaje počast i priča priču o povijesti kinematografije.