OPASNOSTI ZA KUĆNE LJUBIMCE
Čokolada je slatka, ali za pse može biti smrtonosna

Izvor: Profimedia / Autor: Ying Tang/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia
Zašto je čokolada, bila mliječna ili tamna, tako štetna za pse? Razlog su teobromin i kofein, dva stimulansa koja nalazimo u čokoladi, a koje psi ne mogu probaviti onako kako to ljudi čine. Zbog toga se skupljaju u tijelu životinje gdje mogu ugroziti pseće tjelesne funkcije i izazvati opasne nus-pojave.
Ozbiljnost posljedica određena je razinom dviju spomenutih kemikalija u čokoladnom proizvodu kojeg pas pojede, količinom pojedene čokolade, te težinom i osjetljivošću pasa. Tamna, gorča čokolada je štetnija za pse, zbog višestruko više razine teobromina nego u mliječnoj čokoladi. Teobromina najmanje ima u bijeloj čokoladi, koja je time najmanje otrovna.
Simptomi trovanja čokoladom kod pasa se obično pojave unutar šest do 12 sati, i mogu uključivati slinjenje, dahtanje, pojačanu žeđ i mokrenje. Među simptomima je i pokvareni želudac, što je praćeno povraćanjem i proljevom. Može doći i do pojačanja rada srca, zbog čega psi postanu nemirni, nervozni i previše uzbuđeni, otprilike kao kod ljudi osjetljivih na kofein kad popiju previše šalica kave.
U ozbiljnijim slučajevima, poremećaj pulsa zbog konzumacije čokolade može smanjiti cirkulaciju i time dovesti do pada tjelesne temperature. Najekstremniji simptomi uključuju letargiju, grčenje mišića, napadaje, sve do kome, ponekad i ugibanja. Još je gore to što se teobromin iznimno sporo razgrađuje u tijelu, pa simptomi trovanja čokoladom mogu trajati danima. Ponekad se, pak, zna dogoditi da pas ne pokazuje nikakve simptome od konzumacije čokolade. Uzrok je u prirodnom odgovoru životinjskog organizma, jer se slučajno poklopi količina toksina s onom koja je potrebna za aktiviranje zaštitnog mehanizma.
Veterinari trovanje čokoladom obično tretiraju induciranjem povraćanja ili davanjem aktivnog ugljena psu, čime se toksini čiste iz probavnog trakta prije nego uđu u krvotok. Ovisno o težini trovanja, ponekad se koriste i drugi lijekovi i tekućina.
U načelu, jačina reakcije pasa na čokoladu ovisi o veličini životinje. Logično zvuči da će čokolada imati snažniji učinak na čivave nego na velike pse poput bernardinaca. Obično je 100 miligrama teobromina i kofeina po kilogramu pseće težine dovoljno da ugrozi život psa. Najveća opasnost stoga prijeti od čokolada koje obično zovemo 'čokolada za kuhanje', no ne zavaravajte se: bilo koja vrsta može biti opasna i zato je bolje spriječiti nego liječiti. Jedan od načina jest i da ne ostavljate čokolade na mjestima gdje ih psi, posebno štenci, mogu naći i neoprezno pojesti. To posebno vrijedi za blagdane, kad su kuće i inače pune slastica.
A ako se već dogodi, odmah posjetite veterinara.