Novi (stari) žitelji ENGLESKe METROPOLe

Dabrovi se vratili u London nakon više od 400 godina

14.04.2022 u 09:07

Bionic
Reading

Dabrovi se smatraju izuzetno korisnima za prirodni okoliš. Pošto su se početkom 20. stoljeća našli na rubu istrebljenja na europskom kontinentu, zahvaljujući naporima konzervatora prirode danas doživljavaju veliki povratak. Prije dvadesetak godina vratili su se u Hrvatsku, a ovog ožujka nakon više od 400 godina i u London.

Na dabrove se gleda kao na 'prirodne inženjere' koji obnavljaju močvarna staništa kroz izgradnju brana i rušenje stabala, usporavajući, pohranjujući i filtrirajući vodu u krajoliku, što privlači druge divlje životinje i smanjuje poplave nizvodno. U prošlosti su nastanjivali sve pogodne vodene tokove diljem europskog kopna.

Međutim, zbog ljudskih aktivnosti kojima su smanjivana njihova staništa, te osobito zbog lova – dabrovi su ubijani zbog svog krzna i mesa – broj tih životinja dramatično je opadao. Prije stotinjak godina europski dabar u divljini je opstao samo na četiri odvojene lokacije: u donjem toku rijeke Rhone u Francuskoj, u porječju Labe na granici Češke i Njemačke, u sjevernoj Rusiji te na jugu Norveške. Zahvaljujući djelovanju ekoloških aktivista i prirodoslovaca, dabrovi su se vratili u veći dio Europe, a danas se procjenjuje da ih na kontinentu ima gotovo milijun.

Iz Hrvatske dabrovi su nestali krajem 19. stoljeća, no između 1996. i 1998. godine u sklopu projekta 'Dabar u Hrvatskoj' iz Bavarske je u 14 navrata uvezeno ukupno 85 dabrova i pušteno u prirodu. Procjenjuje se da sada u Hrvatskoj živi više od tisuću jedinki, te da su se hrvatski dabrovi usput raselili i preko granice u Bosnu i Hercegovinu, Sloveniju i Austriju.

U Velikoj Britaniji dabrovi su izumrli još prije Industrijske revolucije, a zadnji dabar u Londonu viđen je prije više od 400 godina. U međuvremenu su i Britanci ponovno uveli te korisne životinje u prirodu. Danas su dabrovi uobičajen prizor na brojnim rijekama u Škotskoj i Engleskoj, a odnedavno ih je moguće vidjeti i u samom glavnom gradu. Mužjak i ženka dabra, oboje stari dvije godine, pušteni su sredinom ožujka u posebno dizajnirani ograđeni prostor površine šest hektara u sjevernom Londonu, na farmi Forty Hall u Enfieldu koja se nalazi odmah pokraj trening kampa nogometnog kluba Tottenham.

Par dabrova sasvim sigurno neće izvršiti neki revolucionaran pozitivan utjecaj na okoliš, no mogao bi predstavljati važan simbolični čin koji će potaknuti i druge slične inicijative. Čini se da se nešto slično već događa: vijeće četvrti Enfield najavilo je da također razmatra ponovno uvođenje na to područje i drugih životinjskih vrsta, poput jastrebova, riječnih vodomara i potočnih mrena.