KAZALIŠNA UMJETNICA ARIJA RIZVIĆ

Čarolija redateljskog stolca

18.07.2022 u 13:35

Bionic
Reading

Svestrana umjetnica Arija Rizvić (28) i te kako je dobro poznato ime u kazališnim krugovima, u kojima glasi za jednu od najperspektivnijih i najuspješnijih mladih redateljica. Iza nje je velik broj hvaljenih i nagrađivanih predstava i projekata, a osim režije, ova mlada Riječanka s adresom u Zagrebu, aktivno brusi i svoj talent za glumu.

Simpatije gledatelja stekla je ulogom Maje Krpan u popularnoj seriji Nove TV 'Drugo ime ljubavi', što je ujedno i njezina prva televizijska uloga, a široj javnosti poznata je i kroz show 'Zvijezde pjevaju', u kojem je sudjelovala (i pobijedila!) 2020. godine. Svoju ljubav prema izvedbenim umjetnostima Arija je otkrila vrlo rano, pa je tako već od malih nogu pohađala razne plesne i dramske radionice, bavila se klasičnim baletom i solo pjevanjem te nastupala u brojnim predstavama i mjuziklima.

Diplomirala je Kazališnu režiju i radiofoniju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, a tijekom studija dodatno se educirala na raznim europskim redateljskim masterclassovima, gdje je između ostalog imala prilike raditi i s jednim od najvećih kazališnih redatelja današnjice Thomasom Ostermeierom. Kao studentica režije asistirala je i redateljima Jerneju Lorenciju i Januszu Kici, koje uz Ostermeiera smatra svojim najvećim učiteljima.

Na jesen prošle godine u zagrebačkom HNK-u postavila je predstavu '64', što ju čini jednom od najmlađih redateljica koja je imala priliku režirati u ovoj nacionalnoj kući, da bi ovoga ožujka u šibenskom HNK-u premijerno bila izvedena još jedna njezina uspješnica - 'Ženski orkestar'.

S Arijom Rizvić razgovarali smo o svijetu umjetnosti i karijeri redateljice, o njezinom djetinjstvu i ratnim obiteljskim traumama, ali i o putovanjima koja obožava te o sretnoj ljubavnoj vezi u kojoj je sa sportskim novinarom Markom Vargekom.

(CIJELI INTERVJU ČITAJTE U NOVOM BROJU JET SET MAGAZINA, UPRAVO U PRODAJI)