IZVJEŠĆE EUROPSKE AGENCIJE ZA OKOLIŠ

Pogledajte u kojim zemljama se možete kupati u najčišćim vodama, Hrvatska je vrlo visoko plasirana

13.07.2022 u 08:31

Bionic
Reading

Sada kada su ljetovanja u punome jeku, mnogi maštaju o skoku u kristalno čistu vodu. Ako ste među takvima, zanimat će vas jedno vrlo korisno izvješće Europske agencije za okoliš (EEA) o mjestima za kupanje u moru, jezerima i rijekama s najčišćim vodama u Europi. I Hrvatska u tom izvješću stoji - odlično

Izvješće pod naslovom Europska kvaliteta vode za kupanje zapravo je 'procjena europskih kupališta koja pokazuju koliko se dobro provode mjere zaštite okoliša', kako se navodi u studiji. Izvješće pomaže ljubiteljima plivanja da pobliže pogledaju gotovo 22.000 kopnenih i obalnih mjesta za kupanje diljem EU-a, kako bi utvrdili jesu li zaista dovoljno čista za kupanje.

Na sreću za plivače iz EU-a, izvješće otkriva da je gotovo 85 posto europskih kupališta sada rangirano kao 'izvrsno'. Na vrh tog popisa zasjela je zemlja koja nema more, Austrija, u kojoj je voda u jezerima tako netaknuta da je možete nesmetano i progutati. U toj zemlji 97,7 posto svih voda proglašeno je izvrsnim. Odmah iza Austrije dolaze popularna mediteranska odredišta Malta, Grčka i Hrvatska. Neke od država koje obično smatramo važnom turističkom konkurencijom Hrvatskoj nisu se plasirale ni među prvih deset, primjerice Italija s 'rejtingom' od 87,9 posto, te Španjolska s 87,4 posto. Daleko iza Hrvatske ostale su mnoge europske zemlje. Recimo, prema spomenutoj studiji, Francuska je rangirana nešto niže u ocjenama sa 75,7 posto i čak 99 mjesta za plivanje ocjenjenih kao 'loša'. Ipak, nisu niti blizu najniže rangiranoj zemlji članici EU, Poljske s 44,5 posto.

Pogledajte deset najboljih europskih zemalja po kvaliteti vode za kupanje:

1. Austrija (97,7 %)

2. Malta (96,6 %)

3. Grčka (95,8 %)

4. Hrvatska (95,7 %)

5. Cipar (93,3 %)

6. Danska (91,9 %)

7. Njemačka (90,4 %)

8. Bugarska (89,8 %)

9. Litva (89,2 %)

10. Portugal (88,5 %)

Kako bi dobili ove brojke, EEA je surađivala s lokalnim i nacionalnim vlastima na uzimanju uzoraka vode, analizirajući ih na vrste bakterija koje ukazuju na onečišćenje, kanalizaciju ili uzgoj stoke. Na temelju tih uzoraka vode se ocjenjuju ocjenama 'izvrsno', 'dobro', 'dovoljno' ili 'loše'. Plivanje u vodi koja je ocijenjena kao loša može dovesti do bolesti ako se voda proguta, ponajviše u obliku bolova u želucu ili proljeva. Sastavni dio izvješća je i vrlo praktična interaktivna karta koja će vam odmah pokazati kakve je kvalitete mjesto koje ste izabrali za kupanje.